Egy szakértő szerint legföljebb húsz éve van a Kínai Kommunista Pártnak

HírKlikk 2023. szeptember 7. 16:45 2023. szept. 7. 16:45

A világ új hidegháborúba keveredett és egyáltalán nem biztos, hogy ez is olyan szerencsésen végződik, mint az első, sőt, még veszélyesebb annál – így látja napjaink egyik kiváló történésze. Niall Ferguson, aki a Hoover Intézetben kutat és a Harvardon tanít, azzal indokolja véleményét, hogy a mai fegyverek még pusztítóbbak, főleg ha a mesterséges intelligenciát párosítják a biológiai hadviselés eszközeivel.

De gazdaságilag is sokkal kockázatosabb a helyzet, mert Kína és az USA összefonódása folytán sokkal nehezebb a szétválás – írta a Neue Zürcher Zeitung szerzője. Arról nem beszélve, hogy Peking jobban álcázza a maga tekintélyuralmát, mint annak idején a Szovjetunió a diktatúráját, de ettől még a kínaiak nem kevésbé veszélyesek. Technológiaexporttal hozzák függő helyzetbe a kiszemelt országokat, amelyek például az 5G -rendszer révén kiszolgáltatottak lesznek az ázsiai nagyhatalom információs hálózatának. Ráadásul Hszi agresszívabbá válhat a külpolitikában, ha odahaza nehézségei támadnak.

Az Egyesült Államok felismerte, hogy Kína több félvezetőt importál, mint olajat, így Washington egyelőre sikerrel akadályozza meg, hogy a másik ország korlátlanul fejlett eszközökhöz jusson. Viszont Pekingnek soha nem állt szándékában betartani a nemzetközi kereskedelem szabályait.

Nem szabad megengedni, hogy Tajvan körül ugyanolyan válság robbanjon ki, mint annak idején Kuba miatt. Azon kívül le kell állítani a fegyverkezési versenyt, új enyhülésre van szükség. Már csak azért is, mert az amerikai hadsereg nincs felkészülve a konfrontációra. Még legalább tíz évi fejlesztésre van szüksége ahhoz, hogy hitelesen el tudja riasztani Pekinget a sziget lerohanásától.

Ehhez tárgyalni kell, de olyan kérdésekről, amelyek a kínaiaknak fontosak, különben kilátástalan a megegyezés. Persze, nem lehet arra várni, hogy a másik oldal varázsütésre megváltozik, de amit Amerika jelenleg csinál, az nem vezet sehová, csupán látszat az enyhülés. 

Ugyanakkor hosszú távon tarthatatlan a kínai egypártrendszer. A szakértő legfeljebb 20 évet jósol a Kínai Kommunista Pártnak.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom