Egy szikra is elég lehet – erősít a Szikra Mozgalom

Harkai Péter 2022. december 11. 07:25 2022. dec. 11. 07:25

Jelentős médiafigyelmet keltett a Szikra Mozgalom eheti akciója. Egy ismert fővárosi kaszinó bejáratát zárták el az aktivistái, követelve, hogy „fizessenek a gazdagok”. A mozgalom egyik alapítója Jámbor András, a Mérce blog-portál volt főszerkesztője, április óta a Párbeszéd frakciójába ülő független országgyűlési képviselő. Miután további hasonló akciókat is ígértek, a részletekről érdeklődtünk. Kérdéseinkre a közösség elnökségi tagja, Bereczki Áron válaszolt.  

– Ki és mi jellemzi a Szikra Mozgalmat?

– A Szikra Mozgalom egy rendszerkritikus baloldali szervezet, amelynek célja összekötni a politikai térben a lakhatási, környezetvédelmi, dolgozói és szociális ügyeket. Politikai szervezet vagyunk, van egy parlamenti képviselőnk is, Jámbor András személyében.

– Mit akar elérni a közösségük?

– Rövid távú célunk a figyelemfelhívás arra, hogy miközben válság van Magyarországon is, miközben az átlag dolgozó emberek sorban állnak a benzinért és a cukorért, addig a gazdagok egyre tovább gazdagodnak, és nem járulnak hozzá megfelelő mértékben a közterhek viseléséhez. Hosszú távú célunk egy igazságos, gazdasági és politikai értelemben is demokratikus Magyarország.

– Ennél picit bővebben – mi indította arra a közösséget, hogy radikalizálódjon?

– Azt szeretnénk elérni, hogy azok fizessék meg a válság költségeit, akik még a válságból is profitálnak. Ne a kisemberről húzzák le a hetedik bőrt, hanem végre a milliárdosok is vegyék ki a részüket a társadalom fenntartásából és működtetéséből. Általános tendencia, hogy a kapitalizmus működése által szükségszerűen előidézett válságok árát pont a becsülettel dolgozó emberekkel fizettetik meg. Ebből lett elegünk, nem akarjuk, hogy mi fizessük meg egy olyan válság árát, ami nem a mi hibánkból alakult ki. Ez nem radikalizmus.

– A Párbeszéd vevő-e tevőlegesen is erre a tematikára vagy kettéválasztják a tiltakozások műfaját?

– Erről a Párbeszédet kellene megkérdezni, ők egy másik szervezet.

– Keresi-e a Szikra a kapcsolatot a társszervezetekkel, készülnek-e kiterjeszteni az ellenállást?

– Mindenkit szívesen látunk, aki szeretne csatlakozni a küzdelemhez egy igazságosabb országért, aki egyetért azzal, hogy a válság árát nem a dolgozó embereknek kell megfizetniük. Ez persze erős konfrontációt is jelent a rendszerrel, ahogy ez a hétfői akciónkon is látszott, amikor a Tropicana kaszinó biztonsági szolgálata nekiment a szikrás sorfalnak

– A Facebookon azt írták, a kaszinó biztonsági őrei dulakodni kezdtek Jámbor Andrással, a mozgalom vezetőjével, országgyűlési képviselővel. Lett-, lesz-e ennek bármilyen büntetőjogi következménye bármelyik fél részéről?

– Jámbor András ellen szabálysértési eljárás indult a be nem jelentett demonstráció okán. Ő maga nem tervez feljelentést tenni a biztonsági őr ellen. Büntetőjogi következményről egyelőre nem tudunk.

– Mit terveznek a jövőben? Ha konkrét példákat nem akar említeni, akkor legalább annyit, hogy mely NER-jellegű kapitalista gócpontok vagy célszemélyek szerepelnek a listán?

– Az üzenetünk egyértelmű: mindenki fizessen, aki gazdag. Gazdagok alatt a milliárdosokat értjük, akik 1 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkeznek. A gazdagok politikai hovatartozása nem volt szempont a kampányunkban. Az újabb akciókról hírt fogunk adni a Facebook-oldalunkon és hírlevelünkben, illetve a sajtónak is.

– Burkolt céljuk-e pillanatnyilag, hogy ezzel ébren tartsák a diákdemonstrációk tüzét is?

– Az oktatás ügyéért demonstráló diákok hatalmas erőbedobással és igen eredményesen szervezik magukat, nem gondoljuk, hogy burkoltan kellene próbálkoznunk a tűz ébren tartásával. Mindemellett a két ügy egymást erősíti, hiszen az oktatás reformja és a közteherviselés demokratizálása is arról szól, hogy igazságosabb társadalomban élhessünk.