Egyet nem értés az uniós Oroszország-politika jövőjéről

HírKlikk 2019. november 14. 14:22 2019. nov. 14. 14:22

Donald Tusk, az Európai Tanács két hét múlva búcsúzó elnöke drasztikus zuhanást jósol a briteknek az brexit utánra. Tusk Brugge-ben, az Európa Kollégium elnevezésű, nagy tekintélyű intézmény elsőéves hallgatói előtt mondott beszédében kijelentette: reméli, a britek kihasználják a választásokban lévő utolsó esélyüket – számol be róla a Die Zeit. 

Tusk szerint Nagy-Britannia sokat veszít majd nemzetközi súlyából, mert „az Egyesült Királyság csakis az egyesült Európa részeként tölthet be globális szerepet, a brexittel pedig kívülállóvá, másodosztályú játékossá válik” – közölte Tusk. Szólt arról is, hogy hivatali ideje során mindig és mindenekelőtt az Európai Unió egységét tartotta szem előtt, és külön kiemelte, hogy sikerült az euró-övezetben tartani Görögországot: „megvédtem a görögöket a németek és a hollandok túlságosan kemény, és néha ortodox megközelítésétől”.

Tusk egyebek között élesen bírálta Emmanuel Macron francia elnököt azért, mert Franciaország akadályozza Albániával és Észak-Macedóniával kapcsolatban a csatlakozási tárgyalásokat. Egyben elutasította Macron azon követelését is, hogy új politika szükséges Oroszországgal kapcsolatban: Tusk szerint Moszkvával szemben fenn kell tartani a kemény vonalat. 

Forrás: Hírklikk