Egyetemi előadással álcázhatták az iráni elnök titkos budapesti megbeszélését

HírKlikk 2024. szeptember 3. 13:30 2024. szept. 3. 13:30

Az iráni exelnök, Mahmúd Ahmadinezsád májusi budapesti látogatása kezdettől gyanús volt, és úgy tűnt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghívása csak egy titkos találkozót leplező fedősztori.

Már megérkezésének estéjén, május hatodikán egy hajnali két óráig tartó megbeszélésen vett részt Budapesten Irán korábbi elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád – tudta meg a hvg.hu.

A cikket szemléző Népszava emlékeztet rá: a szélsőségesen iszlamista, antiszemita, Izrael-ellenes, holokauszttagadó exelnököt hivatalosan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), invitálta meg, hogy előadást tartson „közös értékek a globális környezetben”. Mindezt egy sehol meg nem hirdetett, zártkörű rendezvényen. Ezt, amennyire lehetett, igyekeztek elhallgatni, ráadásul az is felvetett kételyeket, hogy Ahmadinezsád előadásában a létező összes közhelyet ellőtte.

Már akkor többen felvetették, hogy a korábbi elnök esetleg valamilyen találkozóra érkezhetett a magyar fővárosba – s mint kiderült, valóban ez volt a cél.

A körülményekből az is tudható, hogy mind az Orbán-kormány, mind a hatóságok tudtak a látogatásról, valamint a hajnalig tartó megbeszélésről is – ám a kabinet egyik tagja sem találkozott vele. A vizit részleteit egyébként nemzeti minősített adattá nyilvánították, így abban sem lehetünk biztosak, hogy Ahmadinezsád volt iráni elnök valóban a közel-keleti helyzetről, annak rendezéséről, a további eszkaláció megelőzéséről egyeztetett Budapesten. Ám erősíti a gyanút, hogy egy olyan országba érkezett a politikus, amely Izrael egyik legerősebb Európai szövetségese, szakértők szerint pedig ehhez kellett Irán jóváhagyása is. Így alappal lehet gondolni, hogy valamilyen, az iráni-izraeli kapcsolatokat érintő tárgyalásról lehetett szó, amihez Budapest mint semleges helyszín szolgált. 

Az ugyanakkor nem derült ki, hogy kivel vagy kikkel találkozott a volt iráni elnök a magyar fővárosban.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom