Egymilliárd forintos büntetést szabott ki a versenyhivatal

HírKlikk 2020. december 18. 19:45 2020. dec. 18. 19:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy kartellre csapott le.

„Egymilliárd forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), miután megállapította, hogy a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége belső szabályzatában korlátozta a versenyt a tagjai körében” – derül ki a hivatal közleményéből, amelyről az Index számol be.

„Az említett belső szabályzat 2011-től hét éven keresztül rögzítette a szervezet tagjai számára a munkaerő-kölcsönzés és közvetítés minimális díját és egyéb feltételeit. Az árak rögzítése a legsúlyosabb versenykorlátozásnak minősül, közvetetten ugyanis jelentős társadalmi többletterhet jelent” – olvasható a közleményben.

A hivatal azt is jogsértőnek találta, hogy megtiltották a társulás tagjainak, hogy elcsábítsák egymás dolgozóit. A GVH szerint ez szabályzás a munkavállalók szabad piaci mozgását akadályozta és a szektor feloszlására irányult.

A szabályzat arra is kitért, hogy a tagvállalkozásoknak tilos volt a hozzájuk kiközvetített munkavállalókat újraközvetíteniük. A versenyhivatal ezt a szabályt is úgy ítélte meg, hogy a piac feloszlására irányult.

„Ezen kikötések a kiközvetített munkavállalók számára is hátrányosak voltak, mivel megakadályozták, hogy jobb munkalehetőséghez, magasabb fizetéshez juthassanak” – áll a közleményben.

Forrás: Index