Egyre csökken a szabadstrandok száma, tovább fenyeget a beépítés

HírKlikk 2021. augusztus 5. 19:30 2021. aug. 5. 19:30

Farizeus és nem szolgálja az emberek érdekét Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kijelentése, amely szerint „még van szabad strand”. Az MSZP szerint a természetes vizeinkhez való hozzáférés rohamos csökkenését kell megakadályozni.

Mindannyian látjuk a tragikus következményeit annak, hogy a kormány sorra elmagánosítja a vízpartjainkat – hangsúlyozta Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója csütörtök reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„Nem az a kérdés, hogy maradtak-e még szabad strandok, hanem az, hogy a következő években lesznek-e” – szögezte le Molnár Zsolt.

Elmondta, nem olyan régen Fonyódon járt egy szép strandon, ahol kutyákat is lehetett bevinni a vízbe, ott mondták el neki a helyi lakosok, hogy négy éve még az a fürdőhely is szabadstrand volt. „Fölháborító ez a magatartás, hogy azt mondják, hogy „van még szabadstrand”. Az arányokat kell nézni! Egyébként pedig azt a kérdést is érdemes feltenni, hogy milyen jogi és erkölcsi alapon korlátozzák a magyar állampolgárok fürdési lehetőségét abban a Balatonban, meg azokban a természetes vizekben, például a Velencei tóban, amelyek kizárólagos állami tulajdonban vannak, és mindnyájunk közös tulajdonai. Azért a „szolgáltatásért”, hogy bemehessünk a vízbe, kerítéseket emelnek és pénzt szednek: ez teljesen elfogadhatatlan” – húzta alá.

A szocialista politikus emlékeztetett, egyre több helyen épülnek lakóparkok és luxus apartmanházak a kempingekből, létesülnek különböző kikötők a nádasok helyén, és a korábban szabadstrandokból évről-évre egyre több lesz fizetős. „Erre azt a választ adni, hogy „de még most is vannak egyébként szabadstrandok”, rendkívül farizeus magatartás és nem is felel meg a valóságnak, mert mi nem azt mondtuk, hogy ma nincsenek szabadstrandok, hanem azt mondjuk, hogy csökken a számuk, és elfogadhatatlan, hogy a magyar családok azért fizessenek, hogy a kizárólagos állami tulajdonban lévő Balatonba be lehessen menni fürödni”. A jelenséget ahhoz hasonlította, „mintha valaki azt mondaná a Mátrában sétálva, mostantól csak 1000 forintét lehet tovább sétálni, de egyébként a Bükkben még ingyen lehet”.

„Az egyik nagyon fontos kérésünk, követelésünk, hogy azt a 30 méteres part menti védősávot, amit a törvény meghatároz, mindenképpen be kelljen tartani” – mondta az MSZP pártigazgatója. Emlékeztetett, bár a törvény védi a 30 méteres part menti sávot, ahol hivatalosan így nem lehet épületet emelni vagy beruházást végrehajtani, egy miniszteri vagy kormányrendelet kivételt enged ez alól, ezért fordulnak az Alkotmánybírósághoz.

Reagálva arra, hogy Tihanyban még olyan strand is van, ahol 6000 forint a belépő, Molnár megjegyezte, „Teljesen természetes, hogy egy magánstrandért irreális belépőt szedjenek. Itt a probléma azzal van, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő strandok az állami tulajdonban lévő Balatonba való bejutásért szednek ilyen irreális belépőket! Ezért a Gazdasági Versenyhivatalhoz is fordultunk. Például a balatonfüredi strand az, ahol 1600 forint az a szolgáltatás, hogy valaki egy kerítésen átjutva bemehessen a Balatonba”. Hozzátette, Balatonfüreden egyébként nincs szabadstrand egyáltalán.

„Védjük a környezetet, védjük a 30 méteres part menti sávot, ezen kívül pedig küzdünk azért, hogy ne kelljen a magyar állampolgároknak, a magyar családoknak fizetni azért, hogy a Balatonba bemenjenek” – foglalta össze végezetül pártja lépéseit az ügy érdekében.

 

Forrás: Hírklikk