Egyre drágább az élet – Az MSZP így segítene az alacsony jövedelmű embereken

HírKlikk 2021. május 11. 13:51 2021. máj. 11. 13:51

Magyarországon hónapról-hónapra egyre nehezebb biztosítani a megélhetést az emelkedő árak miatt, amelyek a – KSH szerint – áprilisban már 5,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál – írja közleményében az MSZP.

A szocialisták szerint az emberek azonban a pénztárcájukon úgy érzik, hogy a hivatalos adatoknál jóval nagyobb mértékben növekedtek a megélhetési költségek. Ezt támasztja alá a Pulzus Kutató felmérése is, amely szerint a magyarok 59 százaléka úgy érzi, hogy több mint tíz százalékkal emelkedtek az árak a mindennapokban.

A gazdasági válságnak legkiszolgáltatottabb alacsony jövedelmű embereknek már elviselhetetlen ez az áremelkedés. Az MSZP szerint a megélhetés támogatása is életmentés, azonban a Fidesz továbbra sem hajlandó érdemi segítséget nyújtani a nehéz helyzetben lévőknek.

Szerintük a januári nyugdíjemelésről és a februári minimálbér-emelésről már kiderült, hogy csak arra volt elég, hogy a dolgozók és az idősek az első bevásárlásnál otthagyják a pénztárban. A 0,6 százalékos nyugdíj-kiegészítés pedig ilyen áremelkedések mellett még alamizsnának is kevés.

Ebben a helyzetben elfogadhatatlannak tartják, hogy a Fidesz Európa legmagasabb általános forgalmi adóját fizettesse meg a válságnak kiszolgáltatott emberekkel. Az MSZP „Kormányváltást, Korszakváltást" című előválasztási programjának hangsúlyos eleme a tisztességes megélhetés biztosítása, ezért az MSZP azt akarja, hogy az alapvető élelmiszerek áfája öt százalékra, azon kívül pedig minden más élelmiszeré 18 százalékra csökkenjen.