Egyre hatalmasabb a tömeg: SZFE-s vonulás a tiszteletadás jegyében

Millei Ilona 2020. október 23. 17:21 2020. okt. 23. 17:21

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói „Mindannyiunk szabadsága” címmel tartják megemlékezésüket az 1956-os forradalomról, de az esemény SZFE és az egyetemek szellemi szabadságáért vívott harcról is szól. A rendezvény 16 órakor a Műegyetem rakparton kezdődött, ahonnan a résztvevők a Március 15-e érintésével az Urániához vonulnak. A Hírklikk élőben közvetíti az eseményt.

Bár a Blaha Lujza tértől a Rákóczi út rendőrautókkal már lezárva, az Uránia előtt áll a színpad október 23-án 4 óra előtt pár perccel. A 49-es villamoson az SZFE hallgatója mondja be az 1956-os eseményekre emlékező szöveget. A demonstrálók közül többen a Gellért téren várakoznak, ahogy a hat-hét felvezető mikrobusz is. A rendőri készültség normálisnak mondható. 

A tömeg egyre duzzad, nyugodt hangulatban várakoznak az emberek, és „kollegiális” barátsággal figyelmeztetik egymást a kormány legújabb rendelete értelmében mától kötelező maszkhasználatra. A helyszínen tartózkodó rendőrökön is maszk van.

Politikusok egyelőre nem, művészek azonban vannak a demonstrálók között. A tömegben megvillan Jordán Tamás arca is. 

A gyülekezők száma egyre gyarapszik, a diákok még transzparenseket festenek a Műegyetem előtt. Köztük van Mécs Imre is, aki a betegsége ellenére, eljött a fiatalokat erősíteni. A Műegyetem előtti tér totálisan megtelt, és még mindig jönnek a demonstrálni akarók. Köztük látható Mucsi Zoltán, Karácsony Gergely, aki biciklivel érkezett.

A menet fél ötkor elindult a Március 15-e tér felé, ahol majd fáklyát gyújtanak, és az Urániáig tartó utat a tiszteletadás jegyében, némán teszik meg. A menetben kiskamaszok SZFE kokárdákat osztanak. 

(Folytatjuk)

Az élő közvetítés >>>