Egyre kevésbé bíznak a fiatalok a Fideszben

Sebes György 2021. január 20. 10:15 2021. jan. 20. 10:15

Az utóbbi időben egyre csökken a Fidesz támogatottsága a fiatalabb korosztály körében is. Erről is beszélt a Medián ügyvezető igazgatója a Hírklikknek egy kormánypárti képviselő feltűnő kijelentése kapcsán.

A fiatalok negyven százaléka a Fideszt támogatja. Egyebek között ezzel érvelt egy kormánypárti politikus az ATV hétfői, Csatt című vitaműsorában, amellett, miért tartotta szükségesnek Orbán Viktor, hogy a jövő évtől bevezessék a 25 éven aluli fiatalok adómentességét. Nacsa Lőrincnek, a KDNP országgyűlési képviselőjének ez a megállapítása ugyan válasz nélkül maradt a beszélgetésben, de minthogy elég feltűnő, megérdemelte, hogy a Hírklikk utánajárjon.

Légből kapott szám. Így reagált a képviselő „bejelentésére” az egyik vezető hazai közvélemény- és piackutató intézet, a Medián ügyvezető igazgatója. Hann Endre még azt is hozzátette, ha Nacsa Lőrinc a vita hevében valóban létező felmérést idézett, akkor elvárható, hogy a Fidesz-KDNP pontosan jelölje meg, hol található és miképpen készült. Az ő ismeretei szerint, ugyanis az utóbbi időben még a kormányhoz közelálló intézetek sem rukkoltak elő más adatokkal, mint amit például a Medián mért. Márpedig ők legutóbb – is – arról számoltak be, hogy egyre csökken a Fidesz támogatottsága a 30 évnél fiatalabbak körében.

A Medián nem véletlenül éppen múlt pénteken – tehát a miniszterelnöknek az adómentességről szóló bejelentése után – tette közzé legújabb eredményeit. Ezekből pedig az látszik, hogy a 30 év alattiak 22 százaléka vallja magát a vezető kormánypárt hívének. Pontosan fele annyian, mint a 30 év felettiek. Hann Endre szerint hosszú ideje csökkent a Fidesz – és vele a KDNP – népszerűsége az ifjabb korosztály körében, de ez a tendencia most érte el a mélypontot. Mint mondta, napjainkban közöttük már a Momentumnak, a Kétfarkú Kutyapártnak és a Jobbiknak is több támogatója van, mint a jelenleg hatalmon lévőknek.

Tegyük hozzá, a Fidesz immár tíz éves kormányzása alatt valóban volt olyan időszak, amikor akár a fiatalok negyven százaléka is az ő hívüknek mondta magát. Meglehet, Nacsa képviselő a vitában a megszépítő múltat idézte, ami azonban már valóban rég elmúlt.

Az ügyvezető igazgató egyébként teljesen érthetőnek tartja, hogy a jövő évi parlamenti választás közeledtével a kormánypártok új akciókat indítanak a fiatalok megnyerésére. Ennek egyik látványos megnyilvánulása az adómentesség ígérete a 25 év alattiaknak. De sok más jele is volt az utóbbi időben annak, hogy – látva a népszerűség csökkenését – igyekeznek fiatalosabb arculatot mutatni.

A kérdés csak az, vajon időben vették-e észre, hogy valamit tenniük kell, vagy már mindennel el vannak késve. Erre azonban csak a 2022-es voksoláson kaphatunk választ.