Éjszakai nagytakarítás a volt fideszes önkormányzatokban

Németh Péter 2019. október 18. 19:46 2019. okt. 18. 19:46

Nagyon fontosak lehetnek Nagy Gábor Tamásnak azok a könyvek, amelyeket polgármestersége idején kapott, ha sürgősen, és az éj leple akarta elszállíttatni őket.  Nem tudom, hogy V.Naszályi Márta elsíbolta volna-e ezeket a könyveket, ezért kellett idejekorán kimenekíteni őket a hivatalból. Ráadásul az évek során könyvtárnyi összegyűlhetett, ha több autó, teherautó kellett az elszállításukhoz. 

Aki már költözött, az tudja, hogy a könyvek cipelése milyen macerás tud lenni, ám ezek, amiket most láttunk egy felvételen nagyon könnyűek voltak; a munkások lazán fel tudták tenni őket a platóra. 

Persze most önök azt hiszik, hogy gúnyolódom, pedig dehogy: hinni akarok az I. kerület volt vezetőjének. Ő állította ugyanis, hogy könyveket szállíttatott a lakására, ám végül a könyvek egy külső raktárban landoltak, mert nehéz lett volna a sofőrnek benavigálnia magát a szűk utcába, ahol Nagy Gábor Tamás lakik. Ezért inkább kitolatott a volt polgármester megbízottja, és nem azért tett ilyet, mert valaki – egy új, ellenzéki képviselő – folyamatosan filmezte az akciót, sőt rá is kérdezett a sofőrre, hogy mit cipel, és hova. Itt némi ellentmondás mutatkozott Nagy Gábor Tamás és a munkát végző ember szavai között: előbbi azt állította, hogy gyalog nehéz lett volna behordani a lakástól kétszáz méterre leparkoló autóból, utóbbi szerint viszont csak valamit el kellett volna hoznia a polgármester lakásából, de a szűk utca miatt végül erre nem vállalkozott. 

Ne törődjünk az apró ellentmondással, többé kevésbé tudjuk, hogy milyen feladatot kellett végrehajtani, és azt is tudjuk, hogy az ügyet senki sem fogja kivizsgálni. Az ellenzék fővárosi és egyes vidéki városokban megszületett sikere ugyanis a legtöbb helyen arra késztette az önkormányzat korábbi urait, hogy azonnali és sürgős nagytakarításba kezdjenek. A nagytakarítás ehelyütt azt jelenti, hogy rapid módon kell megsemmisíteni bizonyos iratokat, bedarálni, elszállítani, eltüntetni. Jómagam szemtanúja lehettem olyan vidéki megsemmisítési folyamatnak – darálásnak -,  ahol fideszes váltott fideszest, és mégis… Azt mondja egykori polgármester ismerősöm, hogy előfordulhat ilyesmi, ha valaki egyszerűen nem akarja az utódját „értesíteni” arról, hogy mikkel foglalkozott. 

Ha tehát jóhiszeműen közelítem közelítem meg a kérdést, akkor előfordulhat törvényes tisztogatás is, mégis ott bujkál bennem a kisördög – nem az ördög ügyvédje -, hogy itt nem egészen tiszta ügyletekkel állunk szemben. Hogy néhány helyen kifejezetten pánikreakciókat váltott ki a váratlan ellenzéki győzelem. Ezt abból is gondolom, hogy vannak arról is információk, hogy informatikusok sora lendült munkába, eltüntetendő a számítógép őrizte titkokat. Szakemberek azt állítják: ez szinte lehetetlen vállalkozás, ráadásul, aki megkockáztatja titokban levarázsolni a hivatalos iratokat, az ezzel bűncselekményt követ el. Nyilván a megbízónak még az is megéri, ha netán lebukik, csak maga az irat ne kerüljön elő, mert az még nagyobb bűncselekményt tárna fel. Vagy nem is feltétlenül bűncselekményt, hanem olyan szerződésekre, és nevekre, amelyek kellemetlenül érintenék megbízót és megbízottat egyaránt. Hogy arra is fény derülhetne, ki az aki végzett valóban munkát, és ki az, aki nem. Tudjuk, emlékszünk, Hunvald Györgyöt ilyen ügylet miatt ítélték börtönbüntetésre. 

Itt most nem lesznek börtönbüntetések, nem lesznek ügyészségi, rendőrségi vizsgálatok. A bűnüldöző szervek tudomásul veszik, hogy az összes kormánypárti önkormányzatban rengeteg könyv halmozódott fel, és mindenhol –figyelmesen, ahogy az utóbbi időben szobrot állítanak, vagy távolítanak el – az éjszakát használják fel a darálásra, elszállításra. 

Végül is már nem a könyvégetés korában élünk.