Eladó használt dízelmozdonyokat keres Lázár János minisztériuma

HírKlikk 2024. május 26. 10:20 2024. máj. 26. 10:20

Az utóbbi időben több magyarországi szakaszon is autóbuszok járnak vonatok helyett, mert rohamosan csökken a MÁV üzemképes dízelmozdonyainak száma. Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) szerint a helyzet azért alakult ki, mert a háború, illetve a Magyarországnak járó uniós pénzek jogtalan visszatartása miatt forráshiánnyal küzdenek. A problémát átmenetileg (!) használt dízelmozdonyokkal orvosolnák.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a Közlekedő Tömeg nevű civil szervezet által benyújtott közérdekű adatigénylés nyomán kiderült, hogy rohamosan csökken a MÁV üzemképes dízelvonatainak száma. Az elmúlt három évben már a korábbi mennyiségnél 12 százalékkal kevesebb dízelmotorvonat van forgalomban, és az ígért járműpótlások is elmaradtak.

A civil szervezet egyik példája a Vésztő–Gyoma vasútvonal, ahol hetek óta rendszeresen pótlóbuszokat kell beállítani, mert nincs elég jármű. Mint írták,  jelenleg havi közel 3 ezer vonat marad ki, vagy pótolja alapértelmezetten autóbusz.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) korábban arra hivatkozott, hogy öregedő gépparkot örököltek, de arra utasították a vasúttársaság illetékeseit, hogy folyamatosan monitorozzák, hol vannak elérhető és tisztességes minőségű használt járművek az európai vagy a nemzetközi piacokon.

A RTL Híradó kérdésére válaszolva a minisztérium azt közölte, hogy „a járműpiacon jelenleg olyan erős a keresleti hatás, hogy akár 3-5 éves várólistákkal is számolni kell egyes új járművek beszerzésénél. Ez nyilvánvalóan szűkíti a használt jármű-piacon elérhető lehetőségeket is; nem véletlen, hogy Magyarország keresi a módját annak, hogyan lehet erősíteni a nemzeti kézben lévő gyártókapacitásait.”

Forrás: RTL


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom