Nem adták át a bronzérmet a tatai luxusszálló ellen tiltakozó futónak

HírKlikk 2020. augusztus 5. 05:00 2020. aug. 5. 05:00

A nő a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszálloda-beruházás ellen tiltakozó mezben futott, aztán hiába lett korosztályában harmadik, a bronzérmét nem vehette át akkor, amikor az aranyat és az ezüstöt kiosztották.

Az Index vette észre a futónő Facebook bejegyzését. Virág Brigitta azt írta, már az eredményhirdetés előtt tudta, hogy harmadik lett az online eredmények alapján, ezért meglepődött, amikor nem szólították a dobogóra az első és a második helyezettel együtt. Ezután több körben kellett reklamálnia.

A Stop Avalon! pólóban futó nő beszámolója szerint, többen egyszerűen csak a kezébe nyomták volna a bronzérmet, anélkül, hogy a pódiumra felhívták volna. 

Virág végül elég állhatatosnak bizonyult ahhoz, hogy a díjátadó végén neki is nyilvánosan adják át az érmét, de ezt a tatai tévé a nő tudomása szerint, már nem közvetítette. 

A szervezők a nő Facebook-posztjára szintén a közösségi médiában reagáltak. Szerintük csak sajnálatos technikai hiba történt, a dolognak nem volt köze a bronzérmet szerző futó által viselt póló feliratához. Azt azonban beleírták a közleményükbe, hogy „ezt a népszerű, évtizedek óta megszervezett tatai sporteseményt politikai kérdésekkel hozzák összefüggésbe, valamint, hogy a díjak átadóinak személyét, Tata Város Önkormányzat képviselő-testületének megjelent tagjait azzal vádolják, hogy hátrányosan megkülönböztetett bánásmódban részesítették azon versenyzőket, akik a szóban forgó feliratú pólót viselték. Ilyen jellegű támadás az elmúlt több, mint három évtizedben még sosem érte a szervező bizottságot, még akkor sem, amikor valaki adminisztrációs hiba miatt, később vagy más módon vehette át a díját."

Virág Brigitta azzal reagált a Facebookon a közleményre, hogy fenntartja, amit a díjátadóról írt. A díjátadói asztalnál kétszer próbálták meg ott, a kis asztal mellett a kezébe nyomni a bronzérmet. „Nem tudom ki hibázott, s volt-e ebben szándékosság. De maga a bánásmód megalázó volt. Úgy gondolom, senki sem tudna egy ilyen szituáción jót nevetni. A város vezetése, mint szintén szervező részéről egy fél „elnézését kérünk" sem hangzott el, a Tatai TV nem rögzítette. Képet egyet sem találtam magamról."

A futónő azt is megírta, hogy Tata városának Facebook oldaláról úgy tűnik, letiltották. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Stop Avalon csoport egy civil kezdeményezés, nincs közük politikai pártokhoz.

Forrás: Index