Elhunyt dr. Forgács Imre

Dr. Szeredi Péter 2022. október 28. 11:25 2022. okt. 28. 11:25

Életének 74. évében elhunyt dr. Forgács Imre, a Bajnai Gordon vezette magyar kormány igazságügyi és rendészeti minisztere. Egy igazi européer, akire illenek József Attila Thomas Mannról írott sorai: fehérek közt egy európai.

Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi és Bölcsészettudományi Karán folytatta, 1983-1984 között IREX ösztöndíjjal tanult a bostoni Harvard Egyetemen. 1974-1980 között az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának tanársegédjeként, majd adjunktusaként dolgozott. Kandidátusi disszertációjában (1987) az amerikai neokonzervativizmus kérdéskörét elemezte.

1980-1985 között az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézetének tudományos munkatársa, 1985-1987 között a Társadalmi Szemle rovatvezetője, majd 1987-1989 között főszerkesztő-helyettese volt. 1989-1990-ben a Magyar Szocialista Párt belpolitikai osztályát vezette. A rendszerváltást előkészítő tárgyalások egyik háttérben maradó kulcsszereplője volt.

Ezt követően a civil szektorban helyezkedett el. 1994-1996 között a Miniszterelnöki Tanácsadó Testület titkára, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormány-főtanácsadója. Vezette a Magyarország európai uniós felvételét megalapozó modernizációs program kidolgozását. 1996-1998 között az Európai Integrációs Kabinet és az Integrációs Stratégiai Munkacsoport titkárságvezetője. 2002-től a Miniszterelnökség Stratégiai Tervező és Elemző Központjának (STRATEK) főosztályvezetője, az Európai Tükör főszerkesztője.

Rendkívüli helyzetekben lépett a nyilvánosság elé. A kiélezett koalíciós viszonyok miatt lett 2004-ben a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője. 2007-2008-ban a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatalt vezette. 2009-től az Önkormányzati Minisztérium önkormányzati- és lakásügyi szakállamtitkára, majd a Bajnai-kormány igazságügyi- és rendészeti minisztere.  Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) tagja.

A 2010-ben bekövetkezett változást követően, a tanítás és az írás töltötte be napjait. Elsősorban régi „szerelmével” az európai ügyekkel foglalkozott, ez adta írásainak állandó témáját. Cikkei a 2000-es évek közepétől jelentek meg a Népszavában, 2016 óta minden hónap első szombatján az ő cikkével indult a lap hétvégi melléklete, a Szép Szó. Az átlagolvasó számára is érthetően fogalmazott, szerénység, visszafogottság jellemezte stílusát. Közel húsz tankönyve és önálló kötete jelent meg. Évtizedekig tanított az ELTE-n, a Károli Egyetemen és több más felsőoktatási intézményben. 1994-től a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem címzetes egyetemi docense. Habilitációja állam- és jogtudományok területén 2010-ben volt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Meggyőződéses baloldali volt, sohasem járt még csak közelében sem a damaszkuszi útnak. Igen lesújtó véleménye volt a jelenlegi hazai és európai közállapotokról, amely írásaiban is megjelent. Dolgozószobájában folyamatosan ment a CNN és a BBC, a (nemzetközi) politikai, jogi és politikatudományi kérdésekben rendkívül tájékozott, naprakész volt. Elkeserítette a populizmus és a szélsőségek térnyerése, úgy vélte, hogy Magyarországnak csak egy prosperáló Európai Unióban lehet jövője.

Szigorú szerkesztő, határozott, de igazságos vezető volt. A komoly külső mögött érző lélek lakozott. Kevesen tudják róla, hogy szerette a sportot, ígéretes foci karriert adott fel jogi tanulmányaiért.

A Magyar Szocialista Párt megrendüléssel búcsúzik dr. Forgács Imrétől, aki évtizedekig közelről látta, gyakran alakította is azt a folyamatot, amelyet ma már Magyarország történetének nevezünk. Hitt elveiben, amelyek mellett végig kitartott. Emlékezetünkben él tovább...