Elhunyt New Yorkban a magyar főrabbi unokája

HírKlikk 2023. november 10. 18:45 2023. nov. 10. 18:45

A napokban 83 éves korában elhunyt Alan Hevesi, New York állam volt számvevője, Hevesi Simon egykori budapesti főrabbi unokája. A neves politikus közéleti pályája dicstelenül végződött, korrupció miatt börtönbe került.

A The New York Times hosszabb megemlékezésében felidézte, hogy a Holokauszt elől menekülő szülei New Yorkban ismerkedtek meg, míg a Hevesi család 55 tagját Auschwitzban ölték meg. Alan Hevesi 1943-ban elhunyt nagyapja, Hevesi Simon hittudós, a magyarországi zsidó közösség kiemelkedő tagja, főrabbi volt. Amerikába vándorolt fia, Alan apja, Eugene Hevesi bankár, diplomata.

Alan Hevesi 35 éven át dolgozott New York állam vezetésében, a pénzügyek választott fő számvevőjeként. Egyik fontos érdeme volt, hogy az állam nyugdíj-alapjainak befektetése útján kényszerítette a svájci bankokat: kapjanak kártérítést a Holokausztban elhunyt áldozatok örökösei a náluk elhelyezett betéteikért.

2006- ban etikai vizsgálat indult ellene, mert közalkalmazottat bízott meg személyes ügyei intézésével. A vétségért jelentős pénzbüntetést fizetett s amikor újjáválasztás előtt állt, azzal érvelt a televízióban: „Ember vagyok, ostobaságot tettem – de vegyék figyelembe a több évtizedes közszolgálatot.”  A szavazók újjáválasztották, de néhány hónap után kiderült, hogy krónikusan beteg feleségét szolgálati autóján hozták-vitték. Hevesi, aki ezek után többé nem tölthetett be közfunkciót, lemondott állásáról.

2010-ben még súlyosabb botrányra derült fény: Hevesi elismerte, hogy korábban, még számvevősége idején, egy millió dollár értékben fogadott el pénzt és ajándékokat azért, hogy államának nyugdíjalapja nagy összeget ruházzon be egy kaliforniai kockázatitőke-társaságba. A korrupcióért 4 évi börtönre ítélték, abból 20 hónapot ült le.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom