Elítéltek egy személyt a pécsi buszperben

HírKlikk 2021. január 13. 16:06 2021. jan. 13. 16:06

Egy másik vádlott letartóztatását pedig elrendelték a keddi tárgyaláson.

A Népszava számol be arról, hogy a pécsi buszper egyik vádlottját már el is ítélték, a másodrendű vádlott ellen pedig elrendelték a letartóztatást a keddi tárgyaláson.

A perben várhatóan fideszes politikusokat is ki fognak hallgatni.

Az ügy másodrendű vádlottja Csengő András, magyar-holland állampolgár, korábban Hollandia magyarországi tiszteletbeli konzuljaként szolgált. Azonban a vádlott második alkalommal se ment el a pécsi buszper kaposvári tárgyalására. A bíróság elrendelte Csengő letartóztatását, így legközelebb ott lehet a tárgyaláson.

Az ügy előzménye, hogy 2015-ben a pécsi önkormányzat tömegközlekedési cége, a Tüke Zrt. a fideszes többségű közgyűlés felhatalmazásával megvásárolt Hollandiából 115 használt Volvo-buszt 3,5 milliárd forintért.

Utóbb kiderült, hogy ugyanezt a járműparkot a Volvo három hónappal korábban már felkínálta, de akkor még a flotta 123 buszból állt, és az ára 2,8 milliárd forint volt. Vagyis Pécs nagyjából a reális árnál egymilliárd forinttal drágábban vette meg a buszokat.

Ennek az volt az oka, hogy egy holland cég – vélhetően értesülve a pécsi vétel szándékáról – bizományosként, gyakorlatilag befektetés nélkül megszerezte a buszflottát. A város így már az utóbbi cégtől vette meg a 35 százalékkal megdrágult járműveket, ahelyett, hogy értékaránytalanságra hivatkozva, eredménytelennek nyilvánította volna a közbeszerzési pályázatot.

Miután a holland hatóságok büntetőeljárást indítottak, a magyar ügyészség is lépett. Az ügyben a vizsgálatért felelős Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság korábban annyit közölt, hogy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával folyik a nyomozás.

Tóth Bertalan az MSZP elnök-frakcióvezetője időről-időre rákérdez a legfőbb ügyésznél, hogy hol tart a nyomozás a Tüke Busz enyhén szólva is furcsa beszerzéseinek ügyében.

 2019-ben Polt Péter válaszából kiderült, hogy a hatóságok eddig csupán különösen jelentős – 500 millió forintot meghaladó mértékű – vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt nyomoztak, az ügyben a nyomozók számára most már a pénzmosás gyanúja is megalapozottnak látszik. Az ügyben eddig három személyt hallgattak ki gyanúsítottként, akik ellen 2021 január 3-ig lehet nyomozást folytatni, ami – bár pontos dátumot nem jelölt meg válaszában a legfőbb ügyész – valószínűsíti, hogy a hivatalos gyanúsítás idén év elején történt meg.

Forrás: Népszava