Eljárásjogilag rendben van Portik perújítása, de…

Csanádi Dávid 2019. november 1. 10:20 2019. nov. 1. 10:20

Nem az a meglepő, hogy Portik Tamás bíróság elé áll, hanem az, hogy most áll bíróság elé. Így ugyanis párhuzamosan zajlik két per a Fenyő-gyilkosság ügyében, ami kaotikus eredményekhez vezethet.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség perújítási indítvánnyal fordult a Fővárosi Ítélőtáblához, amely el is rendelte az eljárást. Az ügyészség szerint Portik Tamás adott utasítást Jozef Rohácnak Fenyő János médiavállalkozó kivégzésére.

Rohácot az ügy már kevéssé érinti: ő a Fenyő-gyilkosságért és az Aranykéz utcai robbantásért életfogytig tartó börtönbüntetést kapott. A bíróság akkor kimondta, hogy a robbantással Portik bízta meg Rohácot, viszont az akkor nem derült ki, hogy a Fenyő-ügyben ki szerepelt felbujtóként, az új bizonyítékok miatt volt szükség most a perújításra.

És innentől akár simán is mehetne minden: tárgyalás, bizonyítás, vagy bűnös, vagy nem, ítélet vagy felmentés, az élet megy tovább. Szép lenne, de a helyzet ennyire nem egyszerű, mert az ügyben jelenleg folyik egy másik eljárás is, mert az ügyészség szerint Portikot viszont Gyárfás Tamás médiavállalkozó, a Magyar Úszó Szövetség egykori elnöke bízta meg azzal, hogy tegye el láb alól Fenyőt.

Telefonon értük el Zamecsnik Pétert, Gyárfás védőjét, aki elmondta, hogy eljárásjogilag rendben van a perújítás, ám a két, párhuzamosan zajló eljárás megnehezíti az igazságszolgáltatás dolgát. Portiknak a Gyárfás-perben, Gyárfásnak pedig a Portik-perben kell tanúskodnia, ők pedig mindeddig semmi terhelőt nem mondtak egymásra. A védőügyvéd az ügyészség helyében a mostani perújítás lezárásáig felfüggesztette volna a Gyárfás Tamás elleni eljárást.

Ha nem pusztán a törvények adta lehetőségeket nézzük, akkor is logikusnak tűnik, hogy egyszerre egy eljárást folytassanak csak a Fenyő-gyilkosság ügyében. Tételezzük fel, hogy a Portik elleni bizonyítékok nem lesznek elegendőek, viszont közben a Gyárfás elleniek igen. Akkor az egyik tárgyaláson kiderül, hogy Portik Tamás bűnös, viszont nem lehet majd elítélni, mert a saját tárgyalásán ártatlannak bizonyult?

Lankadatlanul hiszek abban, hogy az igazság egy ilyen ügyben csak egyféle lehet, ahogy abban is, hogy az igazságszolgáltatás képes lesz kibogozni végre a Fenyő-gyilkosság összes szálát, de az ügyészség mostani lépése kissé elkapkodottnak tűnik, ami könnyen káoszhoz vezethet.