Elkerülhetetlen a nyugdíjreform

HírKlikk 2023. november 11. 09:03 2023. nov. 11. 09:03

Összeült az Országos Nyugdíjas Parlament 6. küldöttgyűlése. A nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról és igazságosságáról tanácskoznak.

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke szerint a fenntarthatóság és igazságosság érdekében több elemét is meg kell változtatni a nyugdíjrendszernek, csökkenteni kell a férfiak és nők közötti nyugdíjkülönbségeket, meg kell szüntetni a területi különbségeket, és kell változtatni az indexálás módszerén is.

„Szintén igazságtalannak tartjuk azt, hogy ugyanolyan életút mellett – dada, üzletvezető, buszsofőr... –, ugyanolyan szolgálati idő következtében ha négy évvel ezelőtt ment valaki nyugdíjba vagy ha ma, azok között is különbség van. Méltánytalan az is, hogy a nyugdíjrendszerben nagyon sok kivétel, mentesség van. Újra kell ezt gondolni" – mondta az elnök InfoRádiónak.

A nyugdíjasok nem terhei, hanem erőforrásai a társadalomnak.

„Nem eltartottként kell rájuk nézni. Nemcsak azért, mert a múltban megteremtették azokat a javakat, amelyek ma rendelkezésre állnak, hanem azért is, mert ma is sok nyugdíjas hozzájárul a nemzeti össztermékhez" – fogalmazott.

Az Európai Bizottság által elfogadott magyar helyreállítási és ellenálló-képességi eszköz egyebek mellett nyugdíjreformot is előirányoz Magyarországnak, amelyet nemzetközi összehasonlításban rövid időn belül, 2025. március 31-ig törvénybe is kell foglalni.

 

Forrás: Infostart


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom