Elment az egyik legszabályosabb szabálytalan színésznőnk

Harkai Péter 2021. január 28. 13:51 2021. jan. 28. 13:51

Ismét meghalt egy ember, akiről képtelenség megemlékezést írni, mert azt hittük, ő korunk Kurázsi mamája, aki mindeneken át, mindannyiunkat végigvisz a hátán ezen a harcmezőn, amit életnek hívunk, aztán kiegyenesedik és meghajol.

Abba a sorba tartozott, ahol egy Monori Lili, egy Nagy Mari bizonyította a fizika törvényeivel és a nemzetközi sztereotípiákkal szemben, hogy vannak Magyarországon Bergman-színészek, csak nem Fårö szigetén laknak, hanem a pesti Nagykörút közelében.

Azonnal felfedezte magának a legendás kaposvári időszak, de négy év intenzív szabálytalanság után megnyugvást a Vígszínháznál talált. 1994 óta a társulat tagja volt – máig. Bár nem volt rivaldasztár, bámulatosan gazdag  pályáján végigjátszotta szinte a teljes kortárs drámairodalmat és a varázsosan szélsőséges alkatára írt klasszikus szerepeket Shakespeare-től Csehovon át Büchnerig – szinte mindent tudott a színpadon, amit más csak sejteni is félve mert.

A megmagyarázhatatlan rezdülések és a konkrétan nyers pofonok mestere volt, mindkét véglet között szuggesztív erővel tudott létezni. Egyszerre volt anya és házmesterné – abból a feljelentős fajtából –. de ha kellett, a méltatlanul elfeledett, legerősebb művészi erővel bíró magyar dalénekes, az évekkel ezelőtt szintén eltávozott Dévényi Ádám társa, múzsája, háttérvokalistája, pokla és életműve egyszerre.

A szerelem és a művészet máig drámai története az övék. Miután Dévényi Börcsök súlyos betegségét végigélte annak minden szenvedésével és amint lábra állt a transzplantáció végzetéből, útjára engedte a színésznőt.

Igen, nyílt titok volt Börcsök Enikő súlyos betegsége: veseelégtelensége halálközelbe sodorta, bár a színpadról nem tudta leparancsolni. Talán az utolsó pillanatban érkezett a segítség, új szervvel új életet kezdhetett, konszolidált közössége, a Vígszínház visszafogadta. Úgy tűnt, minden rendbe jön, ennek az előadásnak a fináléján a halál jól fenéken van billentve, függöny, taps.

Hiszen mindez már hosszú évekkel ezelőtt történt.

A Vígszínház társulata mély megrendüléssel tudatta, hogy ma hajnalban, hosszú, súlyos betegség után 53 éves korában elhunyt Börcsök Enikő színművész, Jászai Mari-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész.

Hozzátennénk: hosszan, súlyos és méltósággal viselt élet után immár örökre a Halhatatlanok Társulatának tagja.