Előválasztás márpedig lesz!

Dr. Dávid Ferenc       2021. február 28. 12:36 2021. feb. 28. 12:36

A mindig jól értesült Origo „árnyékra vetődött”, hiszen a hat szövetséges ellenzéki párt közleménye egyértelműen cáfolja a kormányzati portál állításait.

2021. február 27. (szombat) Az előválasztás totális kudarcnak ígérkezik: pár hónappal az októberi határidő előtt semmit nem lehet tudni a részletekről, így azt sem, hogy hány fordulós lesz, hogyan lehet szavazni, és egyáltalán mettől meddig fog tartani. És persze, hogy mennyire lesz tiszta, ellenőrzött az egész folyamat. (Origo)

2021. február 28. (vasárnap) Mind a 106 választókörzetben előválasztáson dől el, kiket tartanak a választók alkalmasnak a Fidesz legyőzésére és méltónak a magyarok további képviseletére. Az előválasztás a demokrácia valódi ünnepe lesz, ezért azon nemcsak a pártok jelöltjei, de civilek is elindulhatnak, akiknek a hatékony, közös kormányzás érdekében előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során. A közös kormányzás ugyanis közös felelősséget is jelent. Az előválasztás több hetes folyamata – figyelemmel a koronavírus-járványra – augusztus közepétől indul, amelynek során az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022. áprilisáig betöltik a 18. életévüket. Az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelyek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is. Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az országos előválasztási bizottságot. Az előválasztáson mindenki elindulhat, aki megfelel az OEB által támasztott jelölti feltételeknek. (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd)

A mindig jól értesült Origo „árnyékra vetődött”, hiszen a hat szövetséges ellenzéki párt közleménye egyértelműen cáfolja a kormányzati portál állításait. Mindenhol lesz előválasztás, várják a civilek jelentkezését is, augusztus közepén pedig indul az akció-sorozat és a miniszterelnök-jelölt esetében kétfordulós verseny lesz. A hat párti közlemény nem idézett részében az is olvasható, hogy a közös ellenzéki programtervet májusban társadalmi vitára bocsájtják. Helyesen.

Úgy gondolom, hogy – tekintettel a járványügyi helyzetre is – időben született meg az idevonatkozó konszenzuális döntés. Jónak tartom, hogy a megállapodást kötő pártok szigorú (de betartható) határidőket szabtak maguknak: nyár elején programvita, nyár végén-kora ősszel előválasztás, október végére véglegezett rajtlista. Lehet gúnyosan csámcsogni ezen, durván minősíteni a történteket, de egy dolgot biztosan nem lehet: azt mondani, hogy nem állt össze a csapat, és hogy ne törekednének tisztességes előzetes megméretésre. És, hogy jól döntött az ellenzéki koalíció, annak a legékesebb bizonyítéka az, hogy Fidesz-média sortüze szinten minden nap eldördül, minden alkalmat és eszközt megragadnak az előválasztás intézményének lealacsonyítására. 

Így lesz ez ezután is, csak mostantól a nehéz fegyverek is bevetésre kerülnek. Ostorozni fogják a jelölteket, kétségeket fognak ébreszteni a végeredmények vonatkozásában is. Hosszú idő után először érzékelhető, hogy a Fidesz verbális korbácsosainak hangja megremeg, és a szorongás jelei is megjelennek a „narancsbőrös” arcokon. A Magyar Nemzet nevű központilag vezérelt hírharsona címei („Baloldali roncsderbi”, „Hazaáruló halálkoalíció”) jól tükrözik, hogy a Fidesz propaganda gépezete új, erősebb fokozatba kapcsol, de az Origo és a Pesti Srácok sem akar lemaradni ebben a gusztustalan hadműveletben. Ezzel sokat nem lehet kezdeni, méltósággal és türelemmel kell viselni a bérzsurnaliszták jelzőit és hazugságait.

Az ellenzéki koalíció egy nagy terv megvalósítására szövetkezett. Ennek egyik fontos eszköze az előválasztás. Sehol nem fordulhat elő, (egyetlen körzetben sem /!/), hogy az egészséges vetélkedés durva személyeskedésbe és a másik jelölt leminősítésébe csapjon át. Erre nagyon kell ügyelni, hiszen a kormányzó párt kizárólag akkor tudja érdektelenné és ellenszenvessé tenni az előválasztást, ha az aspiránsok színvonaltalan tusakodásba kezdenek. Egy pillanatra sem felejthető el, hogy az igazi tét, az igazi kihívás nem a szövetséges párt jelöltjének legyőzése, hanem a Fidesz-KDNP uralmának megdöntése. Aki ezt nem így látja, nem így érzi és nem ennek szellemében cselekszik, az jobb, ha már most félreáll, és nem gátolja azok érvényesülését, akik a nagy ügyért harcolnak. Több száz jelölt áll majd az „előválasztási színpadra”, de egy sem kezelheti versenytársát ellenfélként, no pláne nem ellenségként. Még az is indokolt lehet, hogy az országos előválasztási bizottság szabályrendszerének keretében erre vonatkozó regulát kell rögzíteni. Mindig és mindenhol fontos a fair-play, de csapaton belül életbevágóan az!