Elromlottak a klímák, több fővárosi kórházban is leálltak az operációk

HírKlikk 2024. július 12. 07:45 2024. júl. 12. 07:45

Ezúttal a hőség miatt kellett átszervezni az egészségügyi ellátást: kedd óta az Uzsoki utcai kórház valamennyi műtőjében, a budai Szent Jánosban pedig „csak” a traumatológiaiban nincsenek operációk.

A Népszava cikke szerint a két intézmény klímaberendezései néhány óra különbséggel hibásodtak meg. Az Uzsoki műtőiben 41,5 foknál, míg a Jánosban 38 fokos hőség után álltak le a beavatkozásokkal és jelezték, nem tudnak beteget fogadni. E két szolgáltató látta el a fővárosi baleseti sérülések negyven százalékát, most ennyivel több beteg hárul a még működő másik három traumatológiai centrumra.

A lap úgy tudja: ugyan mindkét intézmény „havária” helyzetként, azaz azonnal megoldandó feladatként jelezte a kórházakat üzemeltető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak (KEF) a meghibásodást, ám megjavítani még nem sikerült.

Munkavédelmi és betegbiztonsági okokból a műtőkben nyáron sem lehet 20-24 Celsius foknál magasabb hőmérséklet. A klíma nélküli műtőkben ugyanis nemcsak az a probléma, hogy néhány óra alatt elfogy a levegő, a helyiség egyre forróbb, egy idő után pedig a bűz – műtéti gázok, váladékok szaga miatt – is elviselhetetlen, de nagyobb a fertőzések kockázata is.

A kórházak klimatizálási problémájára ötödik éve megoldatlan. Legutóbb 2019-ben a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérésére felmérte a hazai kórházak hűtési helyzetét, akkor a műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 százalékban nem volt hűtés.

A műtőklímák hiányosságai miatt az alapvető jogok biztosa is indított vizsgálatot, amely 2021-ben zárult le. A jelentés komoly munkavédelmi hiányosságokat állapított meg. A dokumentum idézi az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített vizsgálatot, eszerint a műtők 92 százaléka rendelkezik ugyan klímaberendezéssel, ám több mint 40 milliárd forintot kellene fejlesztésre, karbantartásra fordítani. Ebből az összegből a következő három évben – tehát az idei évig – közel 24 milliárd forint ráfordítás lett volna szükséges.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom