Egy 2017-es titkot kotyogott el az államtitkár a budapesti olimpiával kapcsolatban

HírKlikk 2023. szeptember 4. 05:00 2023. szept. 4. 05:00

Amikor 2017-ben Magyarország visszalépett az olimpiarendezésre beadott pályázatától, akkor Schmidt Ádám szerint a legnagyobb problémát az jelentette a nemzetközi döntéshozók szemében, hogy a budapesti olimpia ötlete mögött nem volt társadalmi támogatottság.

Ahogy azt a 444 kiszúrta, a sportért felelős államtitkár erről az Inforádiónak beszélt. Ezen a ponton az interjú készítője gyorsan igyekezett tompítani Schmidt kijelentését, de az államtitkár annyira ragaszkodott az álláspontjához, hogy véletlenül elárulta: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felmérte a budapesti olimpia népszerűségét, és az eredmény nagyon rossz lett – írja a hvg.hu.

Azt ugyanakkor nem vitatta Schmidt sem, miszerint a budapesti olimpiához szükséges kormányzati támogatás adott.

A beszélgetés vonatkozó része így hangzott:

Schmidt Ádám: Ami szerintem, 2017-ben a legnagyobb problémát jelentette a nemzetközi döntéshozók szemében is, az az, hogy nem volt mögötte társadalmi támogatottság.

Inforádió: Nem tudhatjuk, mert nem lett belőle végül is népszavazás.

Schmidt Ádám: Nem lett belőle népszavazás. Ilyenkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak bizonyos munkatársai nem hivatalosan felmérik, hogy hány olyan ember van, aki támogatná azt, hogy legyen Budapesten olimpia és hány olyan, aki nem és annak nagyon rossz eredménye lett. És a NOlimpia nevű kezdeményezés szerintem pont arra volt jó, hogy az olimpiarendezést elvittük pártpolitikai kérdéssé. Én nem értek a politikához, én nem tudom, hogy ez jó irány-e. Én azt gondolom, ahhoz, hogy Budapest olimpiát rendezhessen, kell egy nagyon komoly kormányzati támogatás.

Inforádió: Az megvan.

Schmidt Ádám: Az megvan. Kell a Magyar Olimpiai Bizottság hathatós közreműködése és jó értelemben vett diplomáciai fellépése a nemzetközi döntéshozók felé, és ehhez kell természetesen, hogy társuljon a főváros vezetése is.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom