Eltűnt két emléktábla a Holokauszt Emlékközpontból

Csanádi Dávid 2019. szeptember 20. 14:45 2019. szept. 20. 14:45

Két, a holokauszt idején ezrek életét megmentő honfitársunk emléktáblája került le a napokban a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont oszlopairól. Az intézet tájékoztatása szerint csupán ideiglenesen: új helyre fognak kerülni.

A táblák eltűnését Sommer Katalin, a Magyar Televízió egykori kiváló maszkmestere vette észre, aki maga is holokauszt-túlélő. Egy filmvetítésen járt a Holokauszt Emlékközpontban, ahol döbbenten látta, hogy Járosi Andor és Wiesmeyer Emil emléktáblái már nincsenek a korábban nekik helyet adó oszlopokon.

Mivel maga is a vészkorszak túlélője – Raoul Wallenberg mentette meg a Dunába lövetéstől –, nem hagyta nyugodni a dolog: megpróbált utánajárni, hogy mi is történhetett. Az ott dolgozó munkások azonban nem tudtak felvilágosítást adni, csupán annyit mondtak, hogy Kovács Tamás, az intézet igazgatója szereltette le a táblákat.

Próbáltuk elérni Kovács Tamást, miután nem sikerült, a Holokauszt Emlékközpont korábbi főigazgatóját, Szita Szabolcsot kérdeztük, aki elmondta, hogy annak idején nagyon fontosnak tartotta kihelyezni ezeket az emléktáblákat, és értetlenül áll az eset előtt – ugyanakkor, mivel már nem ő vezeti az intézetet, nem tud felvilágosítást adni a kérdésben.

Végül sikerült telefonon elérnünk Tóth Zoltánt, az intézet kommunikációs munkatársát, aki megnyugtató választ adott: a táblákat csak ideiglenesen szerelték le, új helyet alakítanak ki számukra az épület belső falán. Arra, hogy mikor lesznek újra láthatóak, ő sem tudott pontos választ adni, de mint mondta, bízik benne, hogy egy-két héten belül elkészülnek a munkálatok.

A két tábla valóban hősies magyar embermentőknek állít emléket: Járosi Andor evangélikus lelkész feleségével együtt bujkáló zsidó családoknak adott menedéket és visszadátumozott keresztleveleket állított ki, Wiesmeyer Emil pedig nyomdászként munkatársaival több ezer hamis menlevelet, keresztlevelet és születési anyakönyvi kivonatot készített. Járosi Andort 1999-ben a Jad Vasem Intézet a Világ Igaza kitüntetésben részesítette.