Elutasította a bíróság a Klubrádió NMHH elleni keresetét

HírKlikk 2021. május 6. 19:35 2021. máj. 6. 19:35

Elsőfokon elutasította a bíróság a Klubrádió keresetét a 92,9-es frekvenciáért. A rádió azért indított pert, mert az NMHH Médiatanácsa kizárta a rádiót a frekvenciára kiírt pályázatból.

A Klubrádió szerint az NMHH „álindokokkal", jogsértő módon zárta ki a rádiót, ezért azt szeretné elérni, hogy a bíróság semmisítse meg a Médiatanács határozatát, és kötelezze új eljárás lefolytatására.

A Fővárosi Törvényszék viszont úgy döntött, hogy nem semmisíti meg a 92,9-es frekvencia ügyében született korábbi, a Klubrádiót a pályázatból kizáró határozatot.

„Nem akarok csúnyán fogalmazni, de a Klubrádió koldulásból él” – idézte a Telex a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának ügyvédje által a Fővárosi Törvényszéken elhangzott egyik mondatát. Azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy a Klubrádió üzleti terve volt az egyik lényeges kérdése a pernek.

A Médiatanács három érvénytelenségi ok miatt zárta ki a Klubrádiót, ezek alapján a perben arról kellett döntenie a bíróságnak, hogy

  • ismétlésnek számít-e a Reggeli gyors című műsor ismétlése akkor, ha nem a teljes adást, hanem annak egyes interjúit játsszák le változtatás nélkül;
  • könnyen tisztázható vagy a pályázásból kizáró oknak számít-e az, hogy a pályázatban egy ponton hibásan tüntették fel egy műsor hosszát;
  • elfogadható-e a Klubrádió pénzügyi-üzleti terve.


A bíróság mindhárom kérdésben az NHMM Médiatanácsának adott igazat, és megállapította, hogy a hatóság minden tekintetben teljesen jogszerűen járt el a Klubrádió kizárásakor. Ez alapján a keresetet elutasította, és Klubrádiót 300 ezer forint perköltség és 35 ezer forint illeték megfizetésére kötelezte. A határozat ellen lehet fellebbezni.