Ennyit ér a magyar minimálbér

Csanádi Dávid 2019. szeptember 16. 14:24 2019. szept. 16. 14:24

Vásárlóerőben sereghajtó a magyar minimálbér a régióban, pedig van, ahol több levonás terheli a legalacsonyabb jövedelmeket.

Vásárlóerő-paritáson mérve a magyar minimálbér a sereghajtó a régióban. Noha nominálisan alacsonyabb a román nettó minimálbér, az érintettek többet tudnak vásárolni belőle, mint a magyarok idehaza – írja a 24.hu az mfor.hu által publikált vizsgálatokra hivatkozva.

A hírportál szerint a régió országai próbálnak kitörni az olcsó munkaerő, alacsony bérek világából, szemben a magyar kormánnyal, amely még mindig ezt a mintázatot követi.

Nemrég a lengyelek jelentettek be jelentős minimálbér-emelést, náluk jövőre már 2600 zloty, azaz több mint 198 ezer forint lesz a legkisebb munkabér összege, Szlovákiában 520-ról 580 euróra emelté a minimálbért, és további jelentős emeléseket terveznek, de Csehországban és Romániában is voltak kisebb emelések.

A fentieket csak tetézi, hogy hazánknál több járulékot és adót csak Romániában vetnek ki a minimálbérre, 41,5 százalékot. Magyarországon ez a mutató 34 százalék. Csak az összehasonlítás kedvéért Lengyelországban 21, Szlovákiában 16, Csehországban 14 százalékot von le az állam a legkisebb munkabérekből.

A hírportál szerint, ha ez a tendencia folytatódik, nem csupán a régióban, de az Európai Unió tagállamai között is sereghajtóvá válhatunk minimálbér tekintetében.