EP: az európai értékeknek még veszélyhelyzet idején is érvényesülniük kell

HírKlikk 2020. november 13. 20:00 2020. nov. 13. 20:00

Az európai értékeknek még veszélyhelyzet idején is érvényesülniük kell – szögezte le az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén a koronavírus-járvány kezelése érdekében meghozott nemzeti intézkedések hatásáról és ezzel összefüggésben az uniós értékek tiszteletben tartásáról elfogadott állásfoglalásában.

A 496 szavazattal, 138 ellenszavazat és 49 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában az EP arra figyelmeztetett, hogy a vészhelyzet miatt fennáll a veszélye a hatalommal való visszaélésnek, ezért felkérte az Európai Bizottságot, hogy fokozza erőfeszítéseit, és ilyen esetekben jogi úton lépjen fel.

Az EP-képviselők leszögezték, a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat érintő minden korlátozásnak, illetve a kormányok rendkívüli felhatalmazásának szükségesnek, arányosnak és időben korlátozottnak kell lennie. Ideje alatt biztosítani kell a felhatalmazás demokratikus ellenőrzését.

Arra szólították fel a tagállamokat, hogy biztosítsák a parlamentáris és az igazságszolgáltatás jelentette fékeket és egyensúlyokat. Tartózkodjanak a gyülekezési szabadság szükségtelen korlátozásától vagy a tüntetések betiltásától. A járvány ellenére, biztosítsák a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést, azonnal ürítsék ki a görög szigeteken lévő menekülttáborokat, és helyezzék át az ottani menedékkérőket más uniós országokba, valamint gyakoroljanak a lehető legnagyobb önmérsékletet a mozgás szabadságának korlátozásakor.

Minden európai jogait óvni kell, a nőket, a szexuális kisebbségekhez tartozókat, a menekülteket és a büntetésüket töltőket is beleértve – tették hozzá.

Forrás: MTI