Erre a büntetésre számítson, ha hétfőtől nem visel maszkot!

HírKlikk 2020. szeptember 20. 16:30 2020. szept. 20. 16:30

Hétfőtől megváltoznak a maszkviselési szabályok. Sok olyan helyen is kötelezővé válik a védőmaszkok hordása, ahol idáig nem volt az. Az ezzel kapcsolatos rendelet megjelent a Magyar Közlönyben is.

Hétfőtől kötelező lesz a maszkviselés a bevásárlóközpontokban, a mozikban, színházakban, múzeumokban, könyvtárakban, a postai és egyéb ügyfélszolgálatokon is, továbbá a tömegközlekedési eszközökön túl, azok megállóiban, váróhelyiségeiben is, valamint a sportlétesítményekben.

A rendelkezés értelmében, az arc eltakarására a sál vagy kendő már nem elegendő, szabályos maszkot kell viselni, ellenkező esetben büntetnek.

A szabályok be nem tartását szankcionálhatják, az üzemeltetők, működtetők maguk is felszólíthatják az illetőt a maszkviselésre, de rendőri segítséget is kérhetnek. Ezen kívül, a kormányhivatalok népegészségügyi szakemberei is ellenőrizhetnek hétfőtől.

A szankcionálással kapcsolatosan időközben megjelentek a részleteket a Magyar Közlönyben. Ezek értelmében, a maszkviselési kötelezettséggel kapcsolatos szabályokat – az üzletek, a mozik és a bevásárlóközpontok esetében a kereskedelmi hatóság, minden más helyen a kormányhivatal, a rendőrség pedig bármely helyszínen ellenőrizheti.

Ha az üzemeltető azt észleli, hogy valaki nem hord maszkot, akkor a jogsértő személyt a maszkviselésre felszólíthatja, ha az illető ennek ellenére sem vesz fel maszkot, akkor távozásra kell felszólítani és kiszolgálás is megtagadható tőle. Az üzemeltető csak akkor büntethető, ha semmit nem tesz a jogsértés ellen. Ez esetben a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján, több fokozatban szankciót szabhat ki az üzletre is.

Első alkalommal figyelmeztetést alkalmaz, második alkalommal 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szab ki, harmadik alkalommal az üzletet, illetve helységet legalább három napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárhatja.

Az iskolákban alkalmazandó járványügyi szabályokat az Oktatási Hivatal honlapján lehet elérni.

Büntetik azokat, akik nem viselnek maszkot a BKK-járatain. A Fővárosi Önkormányzat még szeptember 8-án rendelkezett, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain a maszkot nem vagy szabálytalanul viselő utasokat az utazásból való kizárás mellett 8000 forintra büntethetik a BKK ellenőrei.

Ennek ellenére, sok budapestinek az a tapasztalata, hogy egyáltalán nem ellenőrzi a BKK a legtöbb járatán a maszkviselést. A jövő héttől azonban a koronavírus-helyzet már erősen indokolttá teszi, hogy a BKK komolyan vegye a rendeletet.

A MÁV és a Volán leszállítja a maszk nélkül utazókat. A MÁV-START hétfőtől fokozottan ellenőrzi a vonatokat a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel együttműködve. Az új vállalati szabályozás szerint, aki a felszólítás ellenére sem takarja el az orrát, száját, az utazásból való kizárást kockáztatja.

Volánbusznál is fontos változás lép életbe: az autóbusz-vezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és a kötelezettségnek felszólításra sem tesz eleget. Utazás közben a jegy- és bérletellenőrök ellenőrzik az előírás betartását, és egyszeri eredménytelen felszólítás után, lakott területen megállva, kizárják az utazásból az érintetteket.