Értelmetlen és antidemokratikus környezetrombolás Újbudán 

HírKlikk 2024. január 17. 20:10 2024. jan. 17. 20:10

Újbuda országgyűlési képviselője az építési minisztertől kéri a Déli Körvasút már megkezdett építkezésének leállítását. Ez is elhangzott azon a sajtótájékoztatón, amelyet Újbuda önkormányzata hívott össze. László Imre polgármester, Bakai-Nagy Zita alpolgármester, Kreitler-Sas Máté önkormányzati képviselő, valamit Orosz Anna, a kerület országgyűlési képviselője értékelte a helyzetet. 

A felszólalók nehezményezték, hogy a még folyamatban lévő, tehát le nem zárult bírósági és alkotmánybírósági eljárások ellenére, a kormány erőből kívánja átnyomni a környéken lakóknak visszafordíthatatlan károkat okozó, ám Mészáros Lőrinc V-Híd Zrt cége számára jelentős vagyoni gyarapodással járó beruházást.

A megjelenteket emlékeztették arra, hogy a kormány, a beruházó, de még a kivitelező sem tárgyalt a helyi emberek képviselőivel, és az önkormányzatot is megkerülték a tájékoztatással. László Imre polgármester keserűen állapította meg, hogy a demokrácia ma olyan állapotban van Magyarországon, ahol az emberek érdekei ellen hatalmi szóval lép fel a kormány. 

A polgármester megismételte azt a sokszor elhangzó érvet, hogy az itt élő emberek és az önkormányzat nem az elővárosi vasúti közlekedés ellen tiltakoznak. Épp ellenkezőleg: kifejezetten támogatják, hogy amennyiben megépülnek a szükséges P+R parkolók, akkor az agglomerációból a városba érkezők autó helyett vonatra üljenek, ezzel is csökkentve a környék túlzsúfoltságát. A kormány által erőből támogatott beruházás döntően nem az elővárosi közlekedésről, hanem arról szól, hogy egy sűrűn lakott területen, lakóházak közvetlen közelében a mostaninak többszöröse, évente mintegy 51 ezer tehervonat haladjon át. A számos tiltakozást kiváltó beruházásnak ugyanis van alternatívája, mégpedig a Budapestet elkerülő V0 vasúti pálya. 

Orosz Anna országgyűlési képviselő bejelentette, hogy a napokban felkeresi Lázár János minisztert, akitől – a jogerős építési engedély kiadásáig – az építkezés leállítását kéri. Kreitler-Sas Máté, az újbudai önkormányzat képviselője felszólalásában arra emlékeztette Lázárt, hogy nem is oly rég, Egerben, a várost elkerülő út átadásán azt ígérte, hogy Magyarországon semmi sem épülhet meg az ott lakó emberek akarata ellenére. Ennek az ígéretnek nemcsak Egerben, hanem Újbudán is érvényt kellene szerezni. 

Miután a polgármester elmondta, hogy az önkormányzatnak a beruházás katonai létesítménnyé minősítése miatt gyakorlatilag megszűntek a jogi lehetőségei a tiltakozásra, Kreitler-Sas Máté közölte: a helyiek számára a jogerős bírósági döntésig marad a polgári engedetlenség, vagyis az, hogyha kell, élőlánccal védjék meg jogos tulajdonukat, az élhető környezetet.

(Fotó: Lokálpatrióta.net)