Eszetlenül bilincselnek a magyar rendőrök

HírKlikk 2019. július 1. 06:57 2019. júl. 1. 06:57

Mérlegelés nélkül, a bűncselekmény súlyától függetlenül használják ma a bilincset a rendőrök - állítja a Magyar Helsinki Bizottság egy friss kutatására alapozva.

Miért kellett vasva verbe, kéz és lábbilicsben, vezetőszáron bevezetni az alig 50 kilogrammos, idős Geréb Ágnest a tárgyalására? - a hvg.hu tudósítása szerint a kérdés azon a sajtóbeszélgetésen hangzott el, amelyen a szervezet legújabb kutatásának eredményeit ismertették.

Az ugyanis nehezen hihető, hogy a törékeny asszony megpróbálna megszökni, vagy netán rátmadna az őt kísérő őrökre. Mivel nincs rá elfogadható magyarázat, így ez az eset is jól példázza a magyar hatóságok hozzállását az effajta korlátozó eszközökhöz.

"A bilincselés gyakorlatilag automatikus" - hangzott el a Helsinki rendezvényén, hozzátéve, biztonsági okokból, a tényleges veszélyhelyzet felmérése nélkül, gyakorlatilag minden letartóztatott kezére kerül bilincs és vezetőszár. Még szabálysértési ügyekben is. 

Miközben főszabály szerint ilyen korlátozó eszközt csak szökés vagy támadás veszélye, valamint ellenszegülés esetén lenne szabad használni – hangzott el. A jogvédők szerint súlyosan sérti az ártatlanság vélemét, ha még az ítélet előtt fotók jelennek meg a sajtóban a bilincsbe vert gyanúsítottról. 

Azt viszont kifejezetten támogatnák, ha a kihallgatásokat és a tárgyaláson tett vallomásokat kép- és hangfelvételen rögzítenék. Ez a kihallgató és a kihallgattott számára egyaránt garanciát jelentene.

Forrás: hvg.hu