Európa lázadói összezárnak

HírKlikk 2019. július 24. 14:52 2019. júl. 24. 14:52

“Személyes kapcsolatban állunk, nagyon jól megértjük egymást…együtt nagyobb befolyásunk van az Európai Unióra” – fogalmazott Andrej Babis cseh kormányfő a Bloombergnek adott interjújában Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel kapcsolatban. Babis különösen pozitívan nyilatkozik az „Angela Merkellel egy szinten lévő tapasztalt politikus Orbánról”, aki – emlékeztet a hírügynökség – megszerezte az ellenőrzést az igazságszolgáltatás és a média felett.

Babis szövetségeseinek nevezte a magyar és a lengyel miniszterelnököt, akiknek a kormánya hosszadalmas vitában áll Brüsszellel a demokratikus intézmények feletti kontroll kialakítása miatt, s akik mereven elutasítják a muszlim menekültek befogadását, továbbá egy álláspontot foglalnak el az uniós költségvetés és a klímapolitika kérdésében is.

A Bloomberg megjegyzi, hogy a kontinens egyre jobban lázadó keleti része jelenti a legnagyobb kihívást a novemberben hivatalba lépő új uniós bizottsági elnök, Ursula von der Leyen számára: konkrétan az, miként tudja fenntartani a jogállamiságot és a demokráciát és megakadályozni, hogy a korábbi kommunista blokk országai „átmenjenek gazemberbe”.

A nacionalista lengyel vezetést az EU precedens nélküli szankciókkal fenyegette meg az igazságszolgáltatás bekebelezése miatt, Orbán „illiberális demokáciáját” pedig tavaly ítélte el az Európai Parlament. Csehország és Lengyelország kiállt Magyarország mellett, Orbán pedig azt mondta, hogy vétójával leblokkol minden Varsó elleni lépést – emlékeztet a hírügynökség.

Babis az interjúban reményét fejezte ki, hogy Ursula von der Leyen képes lesz áthidalni az ellentéteket, nem utolsósorban azzal, hogy nem tér vissza a migráció kérdéséhez. Kifejtette, hogy a 2004-ben csatlakozott országok alárendelt helyzetbe érzik magukat az EU-ban.

Babis valójában igyekszik Orbán kottájából játszani, miközben próbál hatalmon maradni és  összetartani törékeny koalícióját – írja a Bloomberg. Orbánt Merkellel egy szinten lévő tapasztalat politikusnak tartja, s vonzza az a fajta szociális segélyezési rendszer, amely Orbánt három egymást követő ciklusban is  hatalomhoz juttatta.

Ugyanakkor Babis igyekszik elhatárolódni Lengyelországtól és Magyarországtól, amikor a demokrácia kerül terítékre. A médiát okolja szövetségesei negatív hírnevéért ezen a téren, de leszögezi: „nekünk Csehországban nincsenek jogállamisággal összefüggő problémáink”. Nem is kívánta kommentálni az ezen a téren a brüsszeli bizottságnak, illetve a magyaroknak és a lengyeleknek a vitáit.

Babisnak vannak saját problémái az EU-val, amely vizsgálatot folytat ellene az üzleti birodalmát érintő érdekütközések és a hatalommal való visszaélés miatt. A kormányfő állítja, hogy ez pusztán az ellenfelei által megrendezett támadás, amelynek célja eltávolítani őt a hatalomból és rombolni a népszerűségét. A vádakat pedig cáfolja a Bloombergnek, amely a cikk további részében a 250 ezres prágai tüntetésekkel, a cseh belpolitikával és Babis szerpével, helyzetével foglalkozik.

Forrás: Hírklikk