Európa versus Magyarország

Dr. Dávid Ferenc       2020. április 1. 17:30 2020. ápr. 1. 17:30

„Képes-e az unió túlélni? Az elmúlt húsz év alatt először vannak komoly kételyeim, hogy ez megtörténik-e. Néhány politikus és néhány társadalom úgy viselkedik, mint egy vírus, nem pedig úgy, mint az oltás. Az EU felépítése nagyon nehéz volt. A megtartása pedig folyamatos erőfeszítést és jó szándékot igényel. A lerombolása pedig egy másodperc tört része alatt bekövetkezhet. Ha a Brexit, Kaczyński, Orbán, vagy Trump logikája győz, lehet, hogy az EU nem éli túl" – mondta Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke.

Ha ez önmagában nem lenne elég rémisztő, akkor tegyük hozzá az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének azt a szerdai közleményét, amely szerint kerülni kell az alapvető jogok, köztük a sajtószabadság szükségtelen és időhatár nélküli korlátozását. A jelenlegi nagykövet ugyan meghitt barátságot ápol a magyar miniszterelnökkel, de ez most semmit nem ér, hiszen a szigorú hangvételű nyilatkozatot nem Budapesten, hanem Washingtonban fogalmazták. David B. Cornstein egyetlen lehetősége az volt, hogy végrehajtsa a tengeren túlról érkező diplomáciai parancsot. Az üzenet tartalma világos: az USA is észlelte a magyar túlkapást. 

A luxemburgi külügyminiszter szerint, ki kell zárni a magyar kormányt az európai uniós döntésekből a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény miatt. És, hogy mennyire komoly a helyzet? A felfüggesztett Fidesz azonnali kizárását kezdeményezi a kereszténydemokrata pártcsaládból a dán Konzervatív Néppárt elnöke és európai parlamenti delegációvezetője. Soren Pape Poulsen elnök és Pernille Weiss EP-képviselő kedden hivatalos levélben értesítette erről Donald Tusk EPP elnököt és Manfred Weber frakcióvezetőt.

Még szigorúbb reakciók várhatók, ha az EU prominens vezetői és az USA külügyérei áttanulmányozzák a március 31. napján benyújtott törvényjavaslat-csomagot, amely a polgármesterek hatáskörének korlátozásától kezdve, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások és a termelőszövetkezeti földtulajdon használatát szabályozó javaslatokon át, egészen a jelentős vagyonelemek átruházásáig ível.  

Kedden éjszaka (23 óra után) 16 /!/ törvényjavaslatot nyújtott be a kormány, aminek csak egy kisebb hányada érinti a járvány elleni védelmet. Teljesen egyértelmű, hogy a kormányzó erők ki akarják használni a felhatalmazási törvény által keletkezett társadalmi sokkot, és „surranó pályán” kívánják áthajszolni a terjedelmes és igen eltérő karakterű joganyagokat. Ez az ismételt gyors letámadás nem erősíti a közbizalmat, ellenkezőleg: a kétséget és a félelmet ébreszti a közügyek iránt érdeklődő emberekben. Vajon mi húzódik meg a mögött, hogy a kormány egy nappal a felhatalmazási törvény elfogadása után, a válsághelyzettel nem összefüggő törvényjavaslatok garmadáját is rázúdítja a tekintélyét és befolyását vesztő Országgyűlésre?

Novák Katalin államtitkár persze kapásból, rögtön válaszolt: „megalapozatlan, káros, és bevallom meglep, hogy most, amikor Dániában is közel 3000 koronavírusos és majdnem 100 halott van, éppen a Fidesztől féltik a magyar embereket. Szerintem, bízzuk a választókra, kinek szavaznak bizalmat!” Varga Juditnak is azonnal meg kellett szólalnia: „Európában divat bírálni Magyarországot, mivel a nyugat-európai médiákat uraló liberális mainstream elutasítja azt a politikust, aki nem ért egyet velük. Igazi európaiak vagyunk, de kritikusak, és emiatt támadnak bennünket”.

Európa tehát támad, Magyarország hősiesen védekezik. Érdekes küzdelem.