Évről-évre romlik az orosz-NATO viszony

HírKlikk 2019. december 8. 18:30 2019. dec. 8. 18:30

Oroszország és a NATO viszonya évről évre romlik – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Rosszija 1 tévécsatornán vasárnap sugárzott nyilatkozatában.

„Nemcsak, hogy minden megállt, de évről-évre romlik" – hangoztatta a tárcavezető.

Anélkül, hogy kitért volna a Krím elcsatolására és a kelet-ukrajnai beavatkozásra, felemlegette, hogy öt évvel korábban meglehetősen élénk volt a szövetség és Moszkva együttműködése, és az orosz haderőnek képviselője is volt Brüsszelben.

„Ma partnereink – természetesen az Egyesült Államokkal együtt – mind több megállapodásból lépnek ki. És a biztonsági tér egyre szűkül" – fogalmazott Sojgu.

Az orosz védelmi miniszter nehezményezte, hogy noha Moszkva továbbra is kész az együttműködésre a NATO-val, az erre vonatkozó javaslataira – beleértve a terror elleni összefogás szorgalmazását Szíriában – nem érkezik pozitív reagálás. Hangoztatta, hogy csak az orosz és a koalíciós légierő közötti konfliktusok elkerüléséről sikerült megállapodni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt mondta a Londonban éppen csúcstalálkozót tartó NATO és Oroszország viszonyáról, hogy „2008 (az orosz-georgiai háború) után az együttműködés gyakorlatilag leépült, mert a szövetség inkorrekt módon – hogy azt ne mondjam, durván – járt el Oroszországgal szemben, Oroszország érdekeinek teljes figyelmen kívül hagyásával, az általunk javasolt partneri együttműködés tekintetében".

Ő is megerősítette, hogy Moszkva továbbra is kész a párbeszédre a NATO-val.

A londoni csúcson Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy a szövetség stratégiai kihívást lát Oroszországban.

Forrás: MTI/Hírklikk