Ez vár az új német kormányra

HírKlikk 2021. április 7. 21:00 2021. ápr. 7. 21:00

Ha Angela Merkel az ősszel távozik a német politikából, nem csupán politikai öröksége forog majd kockán, hanem Németország vezető európai szerepe is. A kancellár ugyanis rányomta a bélyegét a földrészre, sőt, az egész világra – írja a The Washington Post az AP hírügynökség jelentésére hivatkozva.

Angela Merkel olyan modellt képviselt, amilyet manapság mindenütt támadnak a nacionalisták. Ám a járvány megingatta a bizalmat kormánya iránt, így nem biztos, hogy hatalmon tudnak maradni az uniópártok.

Évtizedek óta nem volt ennyire bizonytalan az erőpróba kimenetele Németországban. A zöldek lehetnek a királycsinálók, mert szövetségre léphetnek a CDU-CSU-val, de van esély arra is, hogy úgynevezett jelzőlámpa koalíciót alkothassanak a szociáldemokratákkal, illetve harmadikként vagy a Balpárttal, vagy a liberálisokkal. Az új kormány olyan nehéz feladatokkal kerül szembe, mint a járvány leküzdése, az EU irányítása (Merkel távozása után Emmanuel Macron szeretné betölteni a hatalmi űrt), de meg kell oldani a jogállami vitát is Magyarországgal, illetve Lengyelországgal, kezelni a kapcsolatokat Oroszországgal és Kínával, meg kell erősíteni a NATO-t és foglalkozni kell Törökországgal – sorolja a feladatokat az írás.