Ezért nem magánügy a Borkai-botrány

Csanádi Dávid 2019. október 10. 16:06 2019. okt. 10. 16:06

Nem a korrupciós szálak miatt, még csak nem is egyszerűen az érintett polgármester közszereplő-mivolta okán.

Több megszólaló – köztük politikai ellenfelei is -, Borkai Zsolt győri polgármester védelmére keltek az utóbbi időben hatalmas vihart kavart orgia-botránnyal kapcsolatban. Nekik az az álláspontjuk, hogy ami azon a bizonyos hajón történt, az magánügy: ezt a problémát a polgármesternek a családjával kell tisztáznia.

Mindamellett, hogy rettenetesen sajnálom Borkai Zsolt családját, akiknek valószínűleg fogalmuk sem volt, mi történik, amikor Borkai elutazik otthonról barátaival, nem tekinthetjük az ő magánügyüknek az esetet. Éppen azért nem, mert Borkai Zsolt családfő.

És nemcsak simán családfő a magánéletben, hanem családfő a választási plakátjain is. Márpedig, ha valaki a családjára hivatkozik a választási kampányban, akkor annak a családi ügyei magánügyekből közügyekké válnak.

Nem beszélve arról, hogy Borkai Zsolt egy olyan párt színeiben lett Győr polgármestere, és egy olyan párt színeiben indul a 2019-es önkormányzati választásokon, amely kampányának egyik fő témájaként a keresztény értékrend és a keresztény kultúra védelmét jelölte meg. Márpedig jachtokon folytatott orgia nem tartozik ezek erényei közé. És ezúttal nem a jachtokon van a hangsúly.

Ezért nem lehet Borkai Zsolt hajókázása magánügy. Ugyanis, ha valaki a választókat azzal próbálja megnyerni, hogy kiváló családfő és a kampányban kiáll a keresztény értékrend védelme mellett, akkor, ha viselkedésével nem ezen értékrend szerint cselekszik és családfői magatartása is kívánnivalókat hagy maga után, akkor a választópolgárokat téveszti meg.

Márpedig ha egy jelölt megtéveszti a választópolgárokat, az már nem magánügy. Hogy stílszerű legyek: kurvára közügy.