Ezzel is csak a migráció témáját akarják napirenden tartani

NVZS 2020. augusztus 9. 11:20 2020. aug. 9. 11:20

„Ezzel most elsősorban az a célja a kormánynak, hogy kimaxolja az adott témában rejlő lehetőségeket, ahogy az jellemző is erre a kormányra, amely mindenből igyekszik kihozni, amit csak lehet” – reagált Böcskei Balázs a Hírklikknek arra, hogy az elmúlt egy-két napban mind  a kormány, mind a kormányhű sajtó részéről egyre erősebben kommunikálják azt a veszélyt, hogy a migránsok potenciális fertőzőgócok, akik miatt romolhat a koronavírus-járvány helyzet. Napirenden akarják tartani a migráció témáját, s most ezzel álltak elő. Igaz, nem először, de most nem globálisan, hanem lokalizálva próbálják ezt sulykolni a magyarokba – fejtegette az Idea kutatóintézet kutatási igazgatója. 

Csütörtökön Müller Cecília országos tiszti főorvos egészen Röszkéig utazott, hogy ott sajtótájékoztatón jelenthesse ki: „Magyarország közegészségügyi és járványügyi helyzete kiváló, és ezt rendkívüli mértékben veszélyezteti az ellenőrizetlen migráció”. 

Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök – szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós „interjújában” – ecsetelte drámai módon a „veszélyt”. Mint a többi között elmondta: „minden, Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni. A migrációs és a koronavírus-járvány összekötésével nem szabad olyan képet teremteni, hogy minden migráns egy biológiai bomba, de néhányan valóban azok... minden illegálisan belépőre potenciális fertőzőként kell tekinteni”. (Az már csak hab a tortán, hogy szerinte ez egy túl szigorú kijelentés az „emberi jogi harcosoknak”, akiket ő „libernyákoknak” hív, de szerinte a magyaroknak az önvédelem logikájával kell gondolkodniuk.

Mindeközben a kormányhű média – a Mandinertől kezdve a Demokratán át, az Origóig különféle megközelítésben arról kezdett el cikkezni, hogy a migránsoknak akár a fele is fertőző.

Emiatt persze az embernek az a benyomása, hogy karmesteri pálcaintésre egy új kommunikációs kampány indult, azzal a céllal, hogy sulykolják az emberekbe: a migránsok azért is veszélyesek, mert terjesztik a járványt és elronthatják a kiváló magyar járványügyi helyzetet. Vajon sejtésünk helyes-e? – kérdeztük a szakértő-elemzőtől.

„Immár évek óta az a kormányzati logika, hogy felmutatnak, beazonosítanak problémákat, s folyamatosan fenntartják annak intenzitását, mélységét, s teszik ezt akár szimbolikusan (például azzal, hogy a járványügyi hatóság vezetője lemegy a határra, s ott tájékoztatón erről beszél), vagy úgy, hogy a médiában erről cikkeztet” – fejtette ki Böcseki Balázs. Hozzátette: „üzemi hőfokon, állandó átkeretezéssel tartja napirenden a saját témáit”. Jelen esetben, ezt a saját szavazói számára fontos témában, a migrációs kérdésében teszi, ami a „kormányzati logika csomópontja, s amit most a potenciális járványügyi veszéllyel igyekeznek összekapcsolni”. 

Ez egy leágazás – válaszolt kérdésünkre, vajon mi ez az egész kampány. Ami nem is olyan új, hiszen nem először történik kísérlet a migráció és a közegészségügyi veszélyek összekapcsolására. Emlékeztetett arra, hogy amikor a koronavírus-járvány megérkezett, már akkor is volt kormányzati próbálkozás arra – s az is a Kossuth Rádióban elhangzott miniszterelnöki interjúban –, hogy összekapcsolják a migrációs témát a járvány-fenyegetéssel, ám az akkor még a saját szavazóik körében sem nagyon sikerült. „De miközben akkor globálisan próbálták interpretálni a veszélyt, most igyekeznek az lokalizálva tenni” – fűzte hozzá. 

Ez az egész nem annyira szorosan járványügyi vagy a bevándorlással kapcsolatos tematika. Inkább egy kísérlet felhívni a figyelmet bizonyos kérdőjelekre, mintsem egy hosszú távon érvényesíthető kommunikáció egy eleme – húzta alá.  

De ha már fél éve sem jött be, nem fenyegeti-e a kormányt az a veszély, hogy visszaüt a kísérlet – kérdeztük. Böcskei Balázs úgy látja, vissza ugyan nem üthet, a járvány és a migráció összekapcsolása – az emberek reakciója alapján  – inkább tematikai senkiföldjének tűnik. 

Felvetettük azt is, hogy nemigen jellemző a Fideszre és a kormányra, hogy vaktában lövöldöznének, ellenkezőleg: minden lépést pontosan, patikamérlegen kimérnek. Ez igaz, vélte Bölcsei, s úgy látja, hogy „ezzel most elsősorban az a célja a kormánynak, hogy kimaxolja az adott témában rejlő lehetőségeket, egyszerűen a migráció témáját akarja napirenden tartani”.