Fake news volt a német gigatüntetésről szóló hír

HírKlikk 2020. augusztus 5. 09:51 2020. aug. 5. 09:51

Nem 1,3 millió, hanem mintegy 20 ezer ember vett részt Berlinben a szombaton a koronavírussal kapcsolatos szabályozások ellen szervezett tüntetésen. A közösségi portálokon százezer szám terjesztett hír, miszerint több mint egy millióan voltak, egyszerű fake news, vagyis hamis hír – írta a Merkur német portál. A rendőrség mintegy húszezerre becsülte a résztvevők számát, és ebben egyetértettek a helyszínen lévő újságírók is. A tüntetést végül a rendőrség azért oszlatta fel, mert a résztvevők nem tartották be a koronavírussal kapcsolatos szabályokat: nem tartották a megfelelő távolságot, és nem viseltek maszkot.

Aznap egyébként két ilyen tüntetés is volt: a város keleti részében  „Szabadság-gyűlés”, egy másik részében „A járvány vége – a szabadság napja” címmel. Az előbbin mintegy 17 ezren, az utóbbin mintegy 20 ezren vettek részt – írta a Merkur, amely azonban arról nem számolt be, hogy csak az egyiket, vagy mind a kettőt feloszlatták.

Az ARD német közszolgálati műsorszóró tényfeltáró jelentése is cáfolta a milliós részvételről szóló híreszteléseket. Megvizsgálta, hogy kik terjesztették a közösségi médiában a hatalmas tömegről szóló állításokat. A hírt terjesztő 120 különböző csoport és egyéni profil adatelemzése kimutatta, hogy ezek között sok szélsőjobboldali és az összeesküvés-ideológiákat terjesztő csoport és egyén, valamint sok az olyan, amely/aki már korábban hatóságok látókörbe került „célzott álhírek terjesztése” miatt.

A milliónál több résztvevőről szóló állítás ellen szól az is, hogy ilyen esetekben Berlinben összeomlik a közlekedés, de ez esetben semmi ilyesmi nem történt. Az internet eszközeivel egyébként meghatározható, hogy egy adott felületen hány ember fér el, és ezúttal az adott területen még nagyvonalú számítás esetén is legfeljebb húszezer embernek volt hely – írta a német portál.