Fel kell számolni az önkényuralmi rendszert!

HírKlikk 2020. augusztus 3. 14:47 2020. aug. 3. 14:47

Eljött az idő: ki kell mondani, hogy amiben élünk, nem létező köztársaság, hanem önkényuralmi rendszer, amelyet fel kell számolnunk – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, napirend előtt a Parlamentben hétfőn.

Kijelentette, ez a Magyar Szocialista Párt számára azt is jelenti, hogy valódi szabadságharcot kell folytatni, amiben nincs egyedül. „Itt vannak az ellenzéki pártok, itt vannak az ellenzéki képviselők, eljött az idő!”

„Együtt, közösen kell készülnünk arra, hogy 2022-ben ezt a tobzódást, ezt a hatalmi őrjöngést megállítsuk! (…) A demokrácia, a hatalommegosztás, a szabadságjogok, és a jogállamiság újjáépítése nem lehet vita tárgya. Kezdjük el!” – szólított fel az Országgyűlés rendkívüli ülésén.

Leszögezte: nem lehet jogállamnak nevezni azt az államot, amelyben olyan ügyek fordulnak elő, mint az Index elleni kormányzati támadás, „Mészáros „nemstróman” Lőrinc közpénz-tízmilliárdokkal való megtámogatása” a Mátrai Erőmű adásvétele kapcsán, vagy az önkormányzatok egyre erősödő fojtogatása, „amivel a nagyarányú ellenzéki sikert hozó önkormányzati választási eredményeket akarja a kormány megtorolni”.

Egy nyugat-európai típusú demokratikus jogállamban elképzelhetetlen volna az is, hogy az Alkotmánybíróság eligazítást kér a kabinettől, hogy miként döntsön egy kormányrendelet alkotmányosságának kérdésében, de ide sorolható a civilszervezetek ellehetetlenítése, a bíróságok, a tudomány és a kultúra gyarmatosítása, a tanszabadság és az egyetemi önállóság súlyos megkurtítása is.

„Sőt, immár a hatalommentés eszközeként”, kormánytagok által vezetett alapítványokba szervezik ki az egyetemeket, „látjuk már, hogy olajipari szakemberek is értenek a színművészethez. (…) Számunkra is elfogadhatatlan és felháborító az a helyzet, ami a színművészeti egyetemmel történik” -jelentette ki.

Azt mondta: a fideszes képviselők – akik nem voltak jelen az ülésen – nem a magyar emberek érdekeit képviselik, hanem a gazdasági és hatalmi elitét. Most éppen az a céljuk, hogy köztulajdonból magántulajdonba játsszák át mindannyiunk közös kincseit, a Balatont, a Velencei-tavat és más szabad vizeinket.

Ez ellen a „rablópolitika” ellen az MSZP népszavazási kezdeményezéssel élt, „mert azt a több százéves közmegegyezést nem lehet felrúgni, hogy gazdag és szegény egyaránt részesüljön a pihenésből természetes vizeink partján! Mi azt mondjuk, a Balaton nem a miniszterelnöké, nem a fideszes elité, hanem mindannyiunké” – hangsúlyozta.

Felhívott mindenkit, aki egyetért azzal, hogy a Balaton mindannyiunké, és hogy ne építsék túl a Balaton-partot, és aki ingyenes strandolást akar a természetes vizeink partján, írja alá az MSZP kezdeményezését.

Ostorozta a fideszes képviselőket, a kormány tagjait, a házelnököt és a miniszterelnököt, amiért nem jelentek meg az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésen.

„Méltán elvárható lenne a miniszterelnöktől, hogy idejöjjön a Parlament elé, és beszámoljon arról, mit intézett Brüsszelben.”

„Három héttel ezelőtt, összehívatta az Országgyűlés rendkívüli ülését, hogy az uniós csúcs előtt megszavaztasson magának egy bumburnyák politikai nyilatkozatot, elvárható volna és lenne, hogy beszámoljon az eredményről” – mondta.

Kiemelte, távollétükben is tudható: nem zárult le a jogállami követelmények megsértése miatt indult 7-es cikkely szerinti eljárás Magyarországgal szemben; Orbán nem tudta meggyőzni a többi uniós tagállam vezetőjét, hogy a jogállami követelmények, a „fékek és egyensúlyok rendszere egy hülyeség”, és nem támogatták Orbánt az uniós kormányfők az emberi jogvédő, zöld vagy éppen munkavállalói érdekeket képviselő civilszervezetek elleni harcában sem.

Forrás: Hírklikk