Fellegi Ádám: ha beletörődünk a hatalom döntéseibe, akkor minden elveszett

HírKlikk 2024. augusztus 22. 07:50 2024. aug. 22. 07:50

Az emberi hálátlanság mélypontja, ahogyan Magyarország most Soros Györggyel bánik, aki már a nyolcvanas évek közepétől segített előkészíteni hazája demokratikus átalakítását. Míg korábban a jelenlegi kormánypárt vezetőit is támogatta, azok a liberalizmus elleni harc jegyében fordultak gátlástalanul ellene. Erről beszélt a KlikkTV Tíz című műsorában Fellegi Ádám zongoraművész. 

Alaptalanok és méltatlanok a magyar kormány Soros Györgyöt érő támadásai, hiszen a nemrég 94 évesen visszavonult milliárdos a nagyon kevés gazdagok közé tartozik, akik vagyonukat megosztják a közösséggel, így egyedülálló, példátlan támogatást nyújtott szülőhazájának is. A művész a közösségi portálon nyílt levélben kérte az értelmiséget: támogassák felhívását, amelyben kiáll Soros mellett.

Fellegi felidézte, hogy 1938-ban, amikor a parlament az első zsidótörvényt tárgyalta, 59 értelmiségi, köztük például Kodály Zoltán, Bartók Béla, sőt Féja Géza is aláírta a tiltakozást e döntés ellen. Sikert ugyan a megmozdulás nem hozott, az Országgyűlés elfogadta a törvényt, sőt, mindjárt meg is kezdte a második, még gyalázatosabb hasonló jogszabály megalkotását, de a kiállás mégsem volt hiába: az aláírók nevét megőrizte a történelmi emlékezet és így lehet ez most, Soros ügyében is.

A zongoraművész emlékeztetett ara is, hogy amikor a '90-es évek elején szót emelt az ellen, hogy szobrot állítsanak a Budai Várban a fajüldöző Teleki Pálnak, csatlakoztak felhívásához történészek, most azonban nyilatkozata visszhang nélkül maradt. Pedig elfogadhatatlan ez a közömbösség, hiszen „ha beletörődünk a hatalom döntésébe, akkor minden elveszett, de ha nem ezt tesszük, akkor még van remény. Akkor is szólni kell, ha túlerővel állunk szemben” – mondta.

Az emberi hálátlanság mélypontja, ahogyan Magyarország most Sorossal bánik, aki már a nyolcvanas évek közepétől segített előkészíteni hazája demokratikus átalakítását. Érdemeiért 2002-ben Budapest díszpolgárává választották, 2004-ben Mádl Ferenc államelnök a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével tüntette ki. Míg korábban a jelenlegi kormánypárt vezetőit is támogatta, azok a liberalizmus elleni harc jegyében fordultak gátlástalanul ellene. Holott a liberalizmus, hibái ellenére, az emberileg legélhetőbb rendszereket hozta létre az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, tette hozzá Fellegi Ádám.

Soros gyalázása, a személye ellen legalább 10 éve folyó hadjárat helyett főhajtással tartozik a nemzet ennek az embernek, akit Fellegi (megengedve az ellenvéleményeket) a 20. század legfontosabb magyarjának tart és szerepét a vagyonát a nemzet haladására fordító Széchenyi Istvánnal hasonlítja össze. Soros, a gazdag ember kétségkívül követett el hibákat, akár bűnöket, miközben vagyonához jutott – de egyike a nagyon keveseknek, akik úgy érzik: kötelességük visszaadni vagyonukból a társadalomnak. Ellenpéldaként említette Péterffy Tamást, a magyar származású amerikai multimilliárdost, akinek ilyesmi nem jutott eszébe.   

Fellegi elmondta azt is, hogy népszerű lakás-koncertjeit, bár ritkábban, de továbbra is megtartja.

A KlikkTV Tíz című műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom