Ferenc pápa az előítéletek elhagyásának fontosságáról beszélt Kassán

HírKlikk 2021. szeptember 14. 19:25 2021. szept. 14. 19:25

A méltóság megújításához el kell hagyni az előítéleteket, s azoktól el kell jutni a párbeszédig – jelentette ki Ferenc pápa kedden Kassán, ahol szlovákiai látogatása harmadik napján, a többségében romák lakta Lunik IX. lakótelepre látogatott.

A katolikus egyházfő mintegy fél órát töltött a több mint négyezer fős roma közösségnek otthont adó lakótelepen, amelyet a látogatást megelőzően kitakarítottak, kidíszítettek, és megjavították az odavezető utat is. A pápa programjának nagy része a szalézi rend közösségi központja előtt zajlott, ahol a szervezők szerint mintegy kétezren gyűltek össze.

„Drága testvéreim, túl gyakran voltunk tanúi előítéleteknek, kegyelmet nem ismerő bíróságoknak, hátrányos megkülönböztetéseknek, gyalázó szavaknak és gesztusoknak. Emiatt mindannyian szegényebbek lettünk, szegényebbek emberségünkben. A méltóság megújításához el kell hagyni az előítéleteket, el kell jutni a párbeszédig, a bezárkózástól a befogadásig" – idézte Ferenc pápa szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A katolikus egyházfő hozzáfűzte: ahol jelen van a gondoskodás és a türelem, ott idővel megjelennek ennek gyümölcsei is.

A pápa a lakótelepről távozva a kassai Lokomotív stadionban folytatta programját, ahol helyi fiatalokkal találkozott. Az egyházfőt a szervezők szerint mintegy 20 ezren várták a stadionban, köztük idősebbek is. A pápa ott elmondott beszédében az "ideiglenesség kultúrájától történő megszabadulás" fontosságáról és az egész életre szóló szeretetről beszélt.

"Nem azért vagyunk itt, hogy egyik napról a másikra éljünk, hanem azért, hogy az életünk kalandos utazás legyen" - fogalmazott a Szentatya, rámutatva: ma az ideiglenesség kultúrájától történő megszabadulás jelenti a valódi egyediséget és forradalmat, az, ha sikerül a pillanat fölé kerekedve egész életen át teljes lényünkkel szeretni.

Az egyházfő szólt a gyökértelenség veszélyeiről is. Azt tanácsolta a fiataloknak: beszélgessenek szüleikkel és nagyszüleikkel, s óvakodjanak attól, hogy elszakadjanak a valós élettől, s annak helyét a virtuális világ vegye át.

Ferenc pápa szlovákiai látogatása szerda délután ér véget. A katolikus egyházfő látogatása utolsó napjának nagy részét a Sastín búcsújáróhelyen tölti, ahol délelőtt több püspökkel együtt imatalálkozón vesz részt, majd ugyanott szabadtéri misét tart. Ez utóbbi a pápalátogatás legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye, hivatalos közlések szerint mintegy ötvenezren regisztráltak rá.

Forrás: MTI