Fertő-tavi mészárlás: Mészáros-projekt környezetpusztítással

Harkai Péter 2021. november 15. 05:54 2021. nov. 15. 05:54

Az osztrák zöldek, a Greenpeace és az UNESCO is tiltakozott a Fertő-tó partján zajló természetkárosítás ellen, ahol kiemelt beruházásként egy elitista luxus üdülőkomplexumot építenek. A Párbeszéd országgyűlési képviselőjét végül beengedték a területre, de az engedélyezett dokumentálást másnap letiltották. Erről és helyszíni tapasztalatairól is kérdeztük Kocsis-Cake Oliviot, akitől azt is megtudtuk: 12 hektárral kisebb lehet Magyarország, ha a projektet véletlenül privatizálnák.

– A kivitelezést Mészáros-cég nyerte 30 milliárdért, a tulajdonos az állam. Vagyis a mi pénzünket privatizálják ismét, a haszonélvezője pedig feltehetően a NER felső rétege lesz. A legkevésbé sem törődtek azzal, hogy milyen károk érik a tó növény- és állatvilágát, de az emberekkel sem különösebben törődtek, miután szemrebbenés nélkül ledózerolták a tó világszerte ikonikus cölöpházait is. Mit tapasztalt a helyszínen, ahova a sajtó képviselőit nem engedték be?

– Zöld pártként kiemelt figyelemmel kísérjük a kiemelt állami beruházásokat, azokat pedig fokozottan, amelyek természetvédelmi területen vagy azok közelében valósulnak meg. A Fertő-tavi beruházás pedig egy Natura 2000-es területen, egy nemzeti parkban épül. Ez az a beruházás, amit árgus szemekkel figyeltünk, jómagam képviselőként közvetlenül is foglalkozom a tavak, a Balaton, a Velencei tó sorsával. 

– Mikor járt a helyszínen legutóbb, milyen képet mutatott akkor még az eredeti természetes környezeti állapot?

– Legutóbb két éve jártam ott, amikor éppen lezárták a strandot. Azt tudni kell, hogy a strand felújítását már régóta tervezték, Sopron önkormányzata készített is erről egy 1-2 milliárdos fejlesztési tervet. Ehhez képest a kormány három éve előállt egy jóval brutálisabb, 30 milliárdos projekttel, ami nem csak a strand felújítását célozta, hanem egy turisztikai gigacentrum kialakítását is.

– Ahol csak a jelenlegi mélyépítési munkálatok során a kivitelezői adatok alapján összesen több mint 13 km hosszúságú vezetéket – mintegy 2800 fm csapadék csatornát; 4200 fm ivóvíz vezetéket; 2300 fm locsoló vezetéket; 3900 fm szennyvíz vezetéket fektettek le a 12 (!) hektáros természetvédelmi  területen.

– Így van, és akkor keltette fel a figyelmünket, hogy valójában mi is készül. A helyszín akkoriban még/már valóban elhanyagolt terület volt, az egyetlen turisztikai lehetőség az maga a strand. Az állami terv viszont már nem csak a strand korszerűsítéséről szólt, hanem a jellegzetes, tó feletti cölöpházak kiirtásával egy új turisztikai centrum terve készül. Egy 24 apartmanos üdülőkomplexummal a cölöpházak helyén, mellé még egy 100 szobás szállodával. Ebből is látszik, hogy szó sincs a terület környezeti megóvással történő rekultiválásáról, hanem egy fürdőzésre, vízi sportolásra, kiemelt wellness lehetőségekre, üdülésre alkalmas VIP-paradicsomot hoznak létre.

– Bizonyára nem a környékbeli horgászok és megfáradt helyiek, hanem az arra megcélzott fizetőképes és luxusigényű kereslet számára. Miért nem sikerült eddig erről közvetlen képet alkotnia és a megfelelő fórumokon fellépni a beruházás miatt?

– Én több alkalommal is felszólaltam a parlamentben a tervezett beruházás kapcsán, kérdéseket intézve az illetékes minisztériumhoz, ami kezdetben a Rogán-féle minisztérium volt, ahova a turisztikai ügynökség tartozott, aztán a téma átkerült a Miniszterelnökséget vezető minisztériumhoz.

– Miért?

– Ez jelenleg kideríthetetlen.

– Milyen választ kapott a természetvédelmi terület felszámolásával kapcsolatban?

– Mindössze kitérő válaszok érkeztek. Amikor azonban megindult az építkezés, az az információ ért el, hogy csoportos látogatásra van lehetőség a helyszínen, kaptam hát az alkalmon, hogy országgyűlési képviselőként meglátogathatok egy állami beruházást. A helyszíni bejárás iránti kérelmemet a zrt. vezetője élből elutasította. Utána küldtem egy hivatalos levelet az illetékes miniszterelnökségi minisztériumnak, válaszra sem méltattak. Így hát egy nyilvános parlamenti felszólalásomban megismételtem a kérés-kérdést. Itt már kénytelenek voltak válaszolni. A kétperces válasz háromnegyedét sorosozás stb. tette ki, s az utolsó húsz másodpercben közölték, ha újra arra járnék, akkor természetesen bemehetek.

– Ha megengedi, idéznek egy azóta a Fertő Part fb-oldalán megjelent bejegyzést. „Sajnálatosan azonban vannak olyan érdekkörök, akik a szakmaiságot figyelmen kívül hagyva, igyekeznek álhíreket terjeszteni a beruházásról. Az egyik ilyen, hogy titkolózás zajlik a beruházás területén. Ennek ellenére, nemrégiben a Párbeszéd Magyarországért tagjai jártak a helyszínen. Több, mint két órát töltöttek a munkaterületen, ezalatt minden kérdésükre részletes, szakmai választ kaptak. Sajnálatosan néhány perccel a bejárást követően, mégis azt mondták, hogy egyetlen kérdésükre sem kaptak megfelelő választ. Később saját magukat cáfolták meg azzal, hogy közzétették a bejárás teljes, másfél órás vágatlan videóját. Az összefoglaló anyagból és a vágatlan videón is jól látszik, mi történt a bejáráson valójában. Ha időtök engedi, nézzétek meg a teljes videót is, hiszen minden kérdésre megkapjátok a választ.” Ön milyen szándékkal érkezett a helyszínre?

– Úgy gondoltam, hogy pár kollégával bejárjuk a területet, készítünk egy videofelvételt s ebből egy szerkesztett anyagot. Ehhez képest a személyesen megjelent Kárpáti Zoltán vezérigazgató fogadott egy saját stábbal és amikor megérkeztünk, közölték, hogy a látogatásunkat felveszik és ők is készítenek egy riportot a bejárásunkról.

– Miként reagált?

– Annyit mondtam, hogy nagyszerű, mert így is gondoltam, semmilyen problémát nem láttam a dologban. Én őszinte örömmel vettem a kölcsönös felvétel ötletét, legyen egy bejárásos beszélgetés, rögzítse mindkét fél. Így is történt, a vágatlan videó felkerült az oldalamra, amiből leszűrhető, hogy a bejárás hangulata nem volt túl szívélyes bár nem ezért mentünk. A kérdéseinket feltettük, ezekre szerintünk nem kaptunk kielégítő válaszokat.

– Miért a teljes anyagot jelentették meg s miért nem egy fogyaszthatóvá szerkesztettet?

– Mert másnap kaptunk egy levelet Kárpáti Zoltán vezérigazgató úrtól, hogy ezt a felvételt letiltják, illetve semmilyen vágott verzióhoz nem járulnak hozzá. Amikor megkaptuk a forgatási engedélyt, s miközben egész idő alatt aktívan részese volt a dokumentálásnak, nem volt semmilyen ellenvetése. Bár nem szívesen, de elfogadtuk a kérésüket, hogy semmilyen szerkesztett, tehát manipulálási lehetőséggel vádolható változattal nem élünk, viszont beleegyezésüket adták, hogy a teljes, másfél órás felvétel nyilvános legyen. Ezzel szemben, a Hír TV-ben leadták a saját felvételüket, mégpedig megvágva, szerkesztve. Némileg tendenciózusan.

– Térjünk vissza beruházáshoz, illetve, hogy mit tapasztalt ott régebben, és mi nem lesz már soha a Fertő-tó jelzett területén?

– Én a két évvel ezelőtti időszakot megelőzően jártam arra 20 éve is, akkor invazív növényekkel is tarkított fás-bokros, elhanyagolt terület volt, de a vízpart mellett nagyon sűrű, nádassal borított rész virult, mára ezt is kiirtották. A strandhoz tartozó zöldterület szintén eltűnt, itt parkolókat, focipályákat betonoznak. Mindent legyalultak, az összes apartmanházat lerombolták, a terület egy holdbéli tájhoz hasonló.

– Tekintve, hogy a tó osztrák-magyar határterület, persze ironikusan mondhatjuk, hogy ezzel a beruházással 12 hektárral kisebb lesz Magyarország, ha véletlenül privatizálják a területet?

– Még ez is elképzelhető. A videónkban szintén látható, hogy pont azt vitatom, hogy ők állandóan a közérdekű célú beruházásra hivatkoznak, de a mólón kívül, ahova esetleg még be lehet sétálni, lényegében egyetlen olyan érdemi hely sem lesz a 12 hektáron, ahová szimpla állampolgári jogon, térítésmentesen be lehetne menni. Eddig csak a strandért kellett fizetni.

– Arról mit tudhatunk, ki a beruházás tulajdonosa?

– A magyar állam.

– Tehát 30 milliárdnyi közpénzből végzi a kivitelezést Mészáros Lőrinc érdekeltsége, és amikor készen lesz, véletlenül privatizálják az állami tulajdont egy arra érdemes alapítványba?

– Sajnos nincs kizárva. Innentől semmi sincs biztonságban.