Fideszes „cápa” a jászárokszállási halastóban

HírKlikk 2020. szeptember 16. 12:57 2020. szept. 16. 12:57

Fideszes önkormányzati képviselő „nyomult” a helyi halastó környékén lévő földekért, a város képviselő-testülete feloszlatta magát.

A választások utáni feszültségek nem enyhültek, a testületnek nem sikerült a kampányüzemmódból áttérni a „munkaüzemmódba” – ezzel indokolta Jászárokszállás polgármestere, Gergely Zoltán, hogy indítványozta a képviselő-testület feloszlatását. A szeptember 10-i ülésen ezt nagy többséggel meg is szavazták.

Jászárokszállás gazdálkodása rendezett, a 7700 lakosú városban 4300 munkahely van – zömmel a tizenöt vállalkozásnak helyet adó ipari parkban. Az önkormányzat számláján jelenleg is 350 millió forintnyi készpénztartalék áll, az iparűzési adóból tavaly majd´ egymilliárd forint folyt be a kasszába. A jászsági város lakóinak nem kell helyi adót fizetniük, az óvodások, iskolások tanulmányi kirándulásait fejenként 6-10 ezer forinttal támogatják minden évben, az elsős gimnazisták mindegyike saját laptopot kap a várostól, függetlenül attól, hogy helyi lakos vagy máshonnan jár ide.

Mi hát a baj? Gergely Zoltán független polgármester szerint az, hogy a régi testületből az őszi önkormányzati választások idején, mindössze ketten maradtak, ő és az alpolgármester, az új tagok egy része pedig nem a közös munkára koncentrált, hanem az irányítást akarta átvenni az egész város felett. A Népszava a helybéliektől tudta meg, hogy ebben a testület egyetlen pártszínekben bejutott képviselője, a fideszes Kaszab Zsolt járt élen, akinek megválasztása mögött sokan Pócs János, a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjének lobbierejét érzékelték.

Kaszab esetében egyébként hajszálon múlt, hogy végül bekerült a testületbe, az egyéni listás választáson az utolsó helyen futott be, mindössze egyetlen szavazattal előzve az utána következőt.

A polgármester a helyi horgásztó esetét említette az egyik súrlódási pontként a lapnak. A négyhektáros Perestó a helyi Dolgozók Horgász Egyesülete tulajdonában van, amelynek elnöke történetesen Kaszab Zsolt. A tavat körbeölelő további négyhektáros terület azonban önkormányzati tulajdon, bérbe adják, jelenleg is legeltetés folyik rajta.

Az egyesület elnöke önkormányzati képviselőként viszont azt szerette volna elérni, hogy a város adja el a területet, hektáronként 300 ezer forintért, ami azért nevetséges, mi több, felháborító ötlet, mert Jászárokszálláson a föld ára hektáronként egy-másfél millió forint körül mozog – mondta a lapnak Gergely Zoltán.

Kérdés persze, hogy az időközi választáson újra elindulnak-e az egy ciklussal korábbi önkormányzati képviselők, megadva a helyieknek a „visszarendeződés” esélyét, vagy addigra a fideszes lobbi erősödik meg annyira, hogy átveszik a hatalmat a városban.

Forrás: Népszava