Fideszes káosz és kapkodás van a szakképzésben

HírKlikk 2021. május 30. 17:50 2021. máj. 30. 17:50

Bár a szakképzés átalakítása folyamatosan zajlik, a változtatásokban nehéz felfedezni az átgondoltságot. Az eddigi fideszes kapkodás volt a téma most is, amikor a Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter által benyújtott törvénymódosító javaslat vitájára került sor.

Állandó kapkodás, hozzáértés nélkül. Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka szerint ez jellemzi a Fidesz eddigi tevékenységét a szak- és a felnőttképzésben. Mint mondta, az Orbán-kormány a 2010 óta zajló tervszerűtlen átalakítások keretében többször is átnevezte az intézménytípusokat: a szakgimnáziumok ötéves technikumok lettek, a szakközépiskolák pedig három éves szakképző iskolákká alakultak, de megjelentek például a szakképzési centrumok is. A szakoktatók új munkafeltételek közé kerültek, megjelent a speciális életpályamodell, illetve létrehoztak egy minősítési rendszert is, illetve új szak- és felnőttképzési törvényt, valamint új OKJ képzési rendet fogadtak el.

A kialakult káosz növekedését bizonyítja, hogy az állami szakképző intézmények esetében az igazgató kiválasztására, megbízására vonatkozóan új szabályokat kellett megjelentetni. Új intézmény esetén például pályázat nélkül is megbízható az igazgató, és a megbízás legfeljebb a következő tanév utolsó napjáig szólhat. Itt egy korábbi hibáját korrigálja a kormány, amikor visszaemeli a köznevelésből a korábban hibásan kihagyott szabályt, hogy átalakítás, átszervezés után lehessen egy éves vezetői megbízást adni.

Ugyanígy a szakképzésben résztvevők most váltak ismét jogosulttá a diákigazolványra, ami egy alaposabb törvényi előkészítés esetén nem maradt volna ki az új törvényi szabályozásokból.

Gurmai Zita kiemelte: a fideszes kapkodást mutatja az is, hogy a szakképzésben oktatók jogai még csak most egészülnek ki a biztonságos és egészséges körülmények közötti munkavégzéshez való joggal, amely eddig valahogy szintén kimaradt a jelenleg hatályos törvényekből. Az MSZP alelnöki posztját betöltő politikus elmondta: a szak- és felnőttképzési rendszereket érintő mostani törvénymódosítás bőven elkerülhető lett volna, ha az eredeti jogalkotást széles körű szakmai és társadalmi egyeztetéseket követően fogadják el. Ez azonban elmaradt és ennek az lett az eredménye, hogy módosítani kell azt a törvényt, amelynek elfogadása óta még egy év sem telt el.

Gurmai szerint a sok kapkodó változtatás kárát a szak- és felnőttképzésben részt vevő tanulóknak és oktatóknak kell elszenvedniük, mert egyre nehezebb kiigazodni a folyamatosan változó szabályok összevisszaságában. A nem kellő alapossággal végrehajtott törvénymódosítások eddig sajnos több kárt okoztak, mint hasznot. A szocialisták vezérszónoka szerint az állandó átalakítások és az új világmegváltó kormányzati elképzelések miatt pont arra nem maradt idő, amire a legtöbbet kéne fordítani: az alapos szaktudást biztosító képzésekre, az oktatók szakmai felkészültségének javítására, a szakmai és anyagi megbecsülésre. 

 
Forrás: Hírklikk