„Fogy a Fidesz körül a levegő” – Cseh Katalint kérdeztük

Harkai Péter 2020. július 10. 18:26 2020. júl. 10. 18:26

Történelminek is nevezhető költségvetésről dönt a világjárványt követő teendőkkel kapcsolatban az Európai Unió: 750 milliárd (!) euró a tét. A magyar kormány eddigi uniós pénzkezelését tekintve jogos az aggodalom, hogy korgó gyomorral várják a Magyarországnak jutó, privatizálható összeget. A brüsszeli parlament szerdai ülésén ennek kivédésére hívta fel Angela Merkel figyelmét a Momentum képviselője. Választ is kapott a német kancellártól – ráadásul elsőként.

Az osztrák-magyar határon robogó vonaton értük utol – a politikai programjában is deklarált  zöldöntudat miatt választotta a hosszabb hazautat?

Részben, mivel a Helsinki irányába induló repülőjárat felesleges kitérőt jelentett volna – ez, így célirányosabbak tűnt a járványhelyzetet követő nehézségekkel küzdő légijáratok alternatívájával szemben.

A koronavírus elleni megpróbáltatásokat követően most ült össze először érdemben az Európai Parlament, ahol Ön azonnal Európa legjelentősebb hatalmú politikusához, Angela Merkel német kancellárhoz fordult a tervezett költségvetéssel kapcsolatos felvetéseivel. Mitől félti az uniót?

Valóban történelmi helyzet előtt áll Európa, mivel az a költségvetés, amit jelenleg az Európai Tanácsban tárgyalnak, alkalmas lehet arra, hogy egy fejlődő, kiegyensúlyozottabb egyenlőséget, a szegénység nagyobb fokú támogatását biztosító jövő felé haladhasson Európa. Hatalmas az EP és a soros elnök Merkel asszony felelőssége mindabban, hogy ezt a hatalmas összegű részben vissza nem térítendő támogatást, illetve hosszúlejáratú kölcsönt, amit a járvány utáni időszak normalizálására szánnak, milyen felelősséggel osztják ki a tagállamoknak. Ugyanis amennyiben Európa nem lép fel kellő hatékonysághal a közös európai normák betartatásáért s az európai emberek közös pénzének ellopása ellen, akkor hosszú távon veszélybe kerülhet az európai stabilitás. Ami nem mellesleg a magyar demokráciára nézve is végzetes csapás lenne. 

Mire hívta fel Merkel figyelmét?

Elmondtam pár hazai példát felhozva, hogy miért érezzük ilyen súlyosnak a most kialakuló helyzetet. Beszéltem arról az ellenzéki politikusunkról, akit egy facebook-os bejegyzését követő fideszes polgármesteri feljelentés miatt elvittek a rendőrök, beszéltem arról, hogy az önkormányzatok milyen jelentős forrásoktól esnek el, miután ellenzéki polgármestereket választottak. A felszólalásomra adott válaszában Merkel egyértelművé tette, hogy kellő súllyal fogja kezelni a német elnökség a jogállamiság kérdését és párhuzamosan a végfelhasználók védelmét az uniós költségvetés tárgyalásakor. 

Ezt a 750 billió eurót milyen idő alatt használnák fel?

A jelen tervek szerint a járványhelyzetet követő két évben – emellett természetesen még döntés születik az EU hétéves szokásos költségvetéséről is, tehát nem kis összegről és annak biztonságáról van szó. Nyilván nem azért tervezik ezt a történelmi lépést és összeget megszavazni, hogy egy része kormányérdekeltségek vállalkozói zsebeiben süllyedjen el. Arra pedig fokozottan kell ügyelni, hogy a tervek szerint az új költségvetést már úgy tervezik, hogy kevéssé legyen bürokratikus, ami természetesen jó dolog, azonban ennek felhasználásához az mindenképpen szükséges lépés lenne, hogy ehhez az európai ügyészséghez való csatlakozás kötelező legyen, mivel egy olyan országban a kontrollt biztosítandó ügyészség úgy nem létezik, ahol a legfőbb ügyész a miniszterelnök kollégiumi szobatársa. Minden egyes eurocent, amit ellopnak ebben a kritikus helyzetben, az borzasztó bűncselekmény. 

Vannak arról háttérinformációi, hogy az indulásra kész európai ügyészség tervez-e konkrét lépéseket Magyarország irányában?  

A liberális uniós frakciónk az elmúlt héten fogadott el egy olyan javaslatot, aminek alapján a frakciónk hivatalos álláspontja az uniós pénzek európai ügyészséghez való kötése. Laura Codruţa Kövesivel is kapcsolatban vagyok és éppen márciusban terveztünk egy megbeszélést, amit a járvány átmenetileg módosított. A beszélgetéseinkből az egyértelműen kiderül, hogy ő is nagyon elszánt, minden forrást és rendelkezésre álló jogkört felhasznál, hogy az uniós pénzek ellopása után bárhol nyomozni tudjon. Ha az unió továbbra is finanszírozza Orbán korrupt kormányát és az oligarchákat úgy, hogy közben a lehívott források nem jutnak el a városokhoz, a civilekhez, a rászorulókhoz, akkor ebből nagyon nehéz lesz már kitáncolni. Ellenben ha a most folyó tárgyalások eredményeként lesz kellő politikai szándék, akkor a jövőben meg lehet úgy büntetni a korrupt kormányokat, hogy közben a végfelhasználók ennek nem látják a kárát. 

Miként reagáltak a néppárti képviselők a Merkellel folytatott párbeszédére?

Két vita is volt a költségvetés kapcsán, az egyik a jogállamisági normákról szóló vita a másik a Merkelhez fűződő kérdések és a számomra nagyon pozitív meglepetés volt, hogy a Néppártból szinte az összes felszólaló hangsúlyozta a jogállam védelmét, hogy kellenek jogállami garanciák, hogy nem lehet tovább gátlástalanul ellopni az uniós pénzeket, nem lehet felrúgni az uniós normákat. Ez egy nagyon pozitív fordulat a számomra, mert az látszik, hogy a Fidesz kezd elszigetelődni, még a saját pártközösségében is fogy körülötte a levegő és kezdi belátni a képviselők többsége, hogy amit az Orbán-kormány csinál, az több mint probléma.