Fogynak a kórházparancsnokok, sok a fertőzött katona

HírKlikk 2021. január 17. 16:37 2021. jan. 17. 16:37

A hadseregen belül eddig 4 ezren kapták el a fertőzést, de már majdnem ugyanannyi a gyógyultak száma, mint a betegeké.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Spirit FM Exkluzív Novák Andrással című műsorában elmondta, mindezidáig két közalkalmazott, valamint egy önkéntes tartalékos katona hunyt el a Covid-betegség komplikációiban.

A miniszter azt is elárulta, hogy eddig a hadseregen belül 4 ezren fertőződtek meg koronavírussal, de mostanra már a gyógyultak száma majdnem annyi mint a betegeké. Benkő hozzátette, hogy a járvány első hulláma alatt 51 kórházparancsnok teljesített szolgálatot, de mostanra ez az állomány 29-re csökkent.

A honvédelmi miniszter beszámolt arról is, hogy jelenleg 93 kórházban vannak jelen katonák, azonban a jövőben ez a szám még nőhet, hiszen az oltási programban segíthetnek a kórházi dolgozóknak, így a jelenleg egészségügyi intézményben szolgáló 1200 katona mellé további 200-at vezényelhetnek majd ki.

A katonák között is van egy oltással kapcsolatos protokoll, amely alapján a katonákat besorolják.

„A katonaorvos a prioritás első szintje, ők kapják folyamatosan. Akik a szociális intézményekben vannak a honvédségnél, ők kapják a második ütemben, és utána természetesen a katonák között is vannak a 60 év felettiek, és olyan egészségügyi károsodással rendelkező, vagy olyan betegségű emberek, akiknek magas a vérnyomásuk, vagy cukorbetegségük van, ők majd abban a kategóriában kapják” – részletezte a protokollt Benkő.