Főleg Magyarország jelent veszélyt

HírKlikk 2021. január 28. 20:08 2021. jan. 28. 20:08

A közép-európai populisták érzik Trump távozásának következményét, ugyanis Magyarország és Lengyelország nem egyszerűen szövetségest veszített el, de Joe Biden a számukra egyenesen fenyegetést jelent. Így látja a helyzetet Ivan Krasztev bolgár politológus, aki rendszeresen publikál a legnagyobb világlapokban. Ezúttal a The Financial Times című lapban jelent meg a csak az előfizetők számára olvasható írása. Sokan jó ideje Putyinnal, illetve a kínai modellel rokonszenveznek, s bár Trump alatt Amerika felé fordultak, innentől kezdve más tekintélyelvű rezsimek társaságát fogják keresni. Főleg Magyarország jelenthet veszélyt – véli a szerző.

Ivan Krasztev felhívja a figyelmet arra is, hogy a demagóg pártok támogatói közül nagy sokan változatlanul úgy látják: a volt elnök helyes politikát folytatott. A legtöbb európai országban nem enyhült az elégedetlenség a vezetéssel szemben, nem bocsátották meg a liberalizmus hiányosságait. Új viszont, hogy a járvány miatt ismét a helyi ügyekre összpontosít a politika, amire csak ráerősített Trump veresége. Az eredmény az lett, hogy gyengült a populista összefogás esélye. 

Ezek az erők nyugaton próbálják meglovagolni a fertőzés miatt tapasztalható lázongást, a magyaroknál és a lengyeleknél viszont a hatalmuk megőrzése a céljuk, ezért azt bizonygatják, hogy beváltak a korlátozások. 

És éppen a kontinens középső részén érzik a leginkább, hogy Joe Biden bajt hozhat rájuk, mert az új amerikai kormány harcot hirdetett a nemzetközi korrupció ellen, miközben az EU a jogállamiság tiszteletben tartásától tette függővé az anyagi támogatásokat. Budapest és Varsó szemében mindkettő beavatkozást jelent a belügyekbe. Washington azonban elszánt  arra, hogy megnehezíti az illiberális rendszerek számára a talpnyalók tisztára mosását. Ezzel azonban vége annak, hogy Közép-Európa csodálattal adózik az Egyesült Államoknak, inkább másfelé keres szövetségeseket és pártolókat. 

Sokan közülük jó ideje Putyinnal, illetve a kínai modellel rokonszenveznek, noha Trump alatt Orbán, Salvini és Kaczynski inkább Amerika felé fordult és úgy állította be, hogy a Nyugatot védi. Innentől kezdve, viszont más tekintélyelvű rezsimek társaságát fogja keresni. Főleg Magyarország esetében igencsak megnőtt a veszély, hogy megtöri a nyugati egységet, Kína, valamint Oroszország kapcsán. A Fudan Egyetem felbukkanása a CEU kipaterolása után jelzés, méghozzá nagybetűs. A civilizálatlan kulturkampf megy tovább, mind a tengerentúlon, mind Európában – írta a bolgár politológus.

Forrás: Hírklikk