Folytatják a Balatonnál az illegális stégek felszámolását

HírKlikk 2024. október 5. 13:30 2024. okt. 5. 13:30

A 44-ből tavaly három, idén 13 vízparti önkormányzattal sikerült összefogni az illegális, nádkárosító stégek és építmények felszámolása érdekében. Többi közt ezért is lenne szükség rendszeres forrásra a Balaton üzemeltetéséhez – derült ki dr. Csonki Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság leköszönő igazgatójának beszámolójából.

Az ex-igazgató emlékeztetett arra, hogy rendkívül nagy jelentőségük van a balatoni nádasoknak mind természetvédelmi, mind vízminőségvédelmi-, vízgazdálkodási szempontból, és bár a területük lényegesen nem csökkent az elmúlt években, a minőségük romlott. Ennek fő okai az emberi beavatkozások, köztük azok a stégek, amelyek engedély nélkül, szabálytalanul, a nádasok megbontásával létesültek.

Csonki István az aquamagazin.hu-nak elmondta, ezeknek a stégeknek és akadályoknak az intenzív és szisztematikus eltávolítása 2023-ban kezdődött meg, ekkor még csak három településen. Idén már 13-ra nőtt a vízügy akciójához csatlakozó, segítséget nyújtó önkormányzatok száma.

Olyan területeken tudják ezt a munkát elvégezni, ahol a polgármester, a polgármesteri hivatal melléjük áll, nemcsak erkölcsileg, hanem anyagilag is. A polgármesterek abban segítettek, hogy az általuk biztosított helyekre tudták lepakolni a szétszedett stégeket, és azokat a saját költségükön elszállíttatták.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a vízi állásokra felhívásokat ragasztott ki arról, hogy egy-egy tulajdonosnak éppen mit kell és meddig elvégeznie: engedélyeztetni, kapubejárót- vagy éppen az egész stéget eltávolítani, stb. Ezután ha ismert volt a tulajdonos, rajta volt a stégen a neve, felszólítást kapott levélben a bontásra. Ha nem teljesítette, és haladékot sem kért, akkor a vízügy bontatta el a vízi állást a tulajdonos költségére, ami esetenként 140-150 ezer forintos költséget jelent számára. Amikor nem ismert a tulajdonos, akkor a vízügy bontja el a saját költségén a szabálytalan építményt, mivel azt nem tudja továbbhárítani senkire.

„Kormányzati szinten is megfogalmazódott már a cél, amit a vízügy többször kért, hogy a Balaton üzemeltetésére folyamatosan biztosítva legyen egy forrás. Mivel az igazgatóság ilyennel nem rendelkezik, a stégbontások költségeit egyéb működési bevételből finanszírozta eddig. Ehhez a feladathoz meg kéne teremteni a „legális” forrást is, hogy az igazgatóság minden évben szisztematikusan el tudja végezni a munkát” – tette hozzá Csonki István.

Az illegális stégbontás Balatonkenesétől Badacsonytomajig folytatódik, ezután a déli part következik.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom