Folytatódik az egyetlen ellenzéki rádió vesszőfutása

HírKlikk 2020. szeptember 20. 20:57 2020. szept. 20. 20:57

Többször is jogszabályt sértett a Klubrádió, ezért nem kaphatja meg pályázat nélkül a most lejáró frekvenciáját – közölte a Médiahatóság. A rádió vezérigazgatója, Stock Richárd néhány napja azt mondta, hogy harcolni fognak a frekvenciáért, amit szerinte jogellenesen akarnak elvenni.

Ismételt jogsértés miatt nem újították meg a Klubrádió frekvenciaengedélyét – idézi a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot a hvg.hu.

A hatóság szerint, a Klubrádió 365 napon belül kétszer is megsértette ugyanazt a jogszabályi előírást, és függetlenül a jogsértés súlyosságától, a törvény nem ad mérlegelési lehetőséget az NMHH Médiatanácsának: ha a rádió jogsértéssel működött, kizárt a hosszabbítási kérelem kedvező elbírálása. A Karas Mónika által vezetett hatóság egy sor hasonló példát is felsorolt közleményében, és elutasította, hogy el akarnák némítani a rádiót.

A médiatanács szerint a rádió nincs elzárva attól, hogy sikeres pályázati részvétel után, tovább szóljon ugyanazon a frekvencián, vagy akár elinduljon egy másik frekvenciára kiírt pályázaton. Az NMHH tagadta, hogy el akarnák hallgattatni az adót, és emlékeztettek rá, hogy a rádió nem csak 2014-től, hanem már 2011-től közösségi jelleggel működik, mivel egy bírósági döntés nyomán, visszafizették nekik a korábban általuk befizetett 103 millió forint médiaszolgáltatási díjat. Közösségi jellegű adóknak nem kell ilyet fizetniük. Az NMHH szerint, ezen kívül, a Klubrádió anyagi támogatást is kapott tőlük különböző célokra, összesen 12,8 millió forint értékben.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság úgy véli, hat ponton sértette meg a médiatörvényt a Klubrádió, ezért utasították el a frekvenciahasználat meghosszabbítására benyújtott pályázatukat.

A rádió vezérigazgatója, Stock Richárd néhány napja a hvg360-nak úgy nyilatkozott, hogy harcolni fognak a frekvenciáért, amit szerinte jogellenesen akarnak elvenni. Arra a kérdésre, hogy a Médiatanács szerint a rádió ismétlődően, vagy súlyosan megsértette a médiatörvényt, úgy fogalmazott, hogy „ez a Médiahatóság álláspontja, a miénket egy bírósági keresetlevélben fogjuk megfogalmazni. Most csak annyit mondhatok, hogy ezek a jogsértések és bírságok jelentéktelenek, és nem indokolják a Médiahatóság lépését. Csupán ürügyek, azoknak is rosszak. A Klubrádióval szemben nem született olyan határozat, amely a tájékoztatás kiegyensúlyozottságát kifogásolta volna, a rádió nem volt gyűlöletkeltő, nem sértette meg az emberi méltóságot”.

Forrás: hvg.hu