⁠Fontos feladatot bízott Orbán Viktor a fiára, Gáspárra, még irodát is kapott

HírKlikk 2024. április 18. 19:57 2024. ápr. 18. 19:57

Az amerikai elnököt megirigyelve, saját nemzetbiztonsági testület felállításába fogott Orbán Viktor, aki ebben kulcsszerepet testált a fiára – tudta meg a VSquare az ügyet ismerő kormányhoz köthető forrásból. Orbán Gáspár a Karmelitában kapott irodát, a keze alatt minimum féltucat fiatal dolgozik a testület létrehozásán, szervezésén és személyi állományának kiválasztásában. Hivatalosan nem kapott megbízást, miután az apja tart a túlságosan nagy felháborodástól.

Amikor a Vsquare, a Direkt36-tal és a Le Monde-al közösen kiderítette, hogyan vesz részt titokban Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár a csádi magyar katonai misszió megszervezésében, akkor senki nem gondolta volna, hogy sokkal komolyabb ügyről van szó, mint egyetlen – még ha érthetetlen és megmagyarázhatatlan – katonai misszió ügye. A VSquare legfrissebb, most megjelent hírlevelének egyik írása azonban egy annál elgondolkodtatóbb dologról rántja le a leplet.

A nemzetközi oknyomozó portál csapata az ügyet közvetlenül ismerő, kormányhoz köthető forrása szerint az elmúlt hónapokban Orbán Gáspár tevékeny részt vállalt egy olyan nemzetbiztonsági testület létrehozásában, megszervezésében és személyi állományának kiválasztásában, amely leginkább az amerikai elnök Nemzetbiztonsági Tanácsára hajaz. Orbán Viktor fia ezt hivatalos megbízás nélkül úgy végezheti, hogy sem korábbi hasonló tapasztalattal, sem megfelelő végzettséggel nem rendelkezik hozzá.  „Orbán Gáspárnak saját nagy szobája van a Karmelitában, ahol legalább fél tucat fiatal szakember dolgozik vele, köztük ügyvédek és titkárnők” – árulta el a forrás, hozzátéve, hogy „az apja közelről szem előtt akarja tartani”. Az ifjabb Orbán ebből az irodából szervezte a csádi katonai missziót is, amit a beszélgetésekben rendszeresen „startupként” emleget. Több ilyet tervez ugyanis, mert állítólag azt hiszi, hogy ezzel Magyarországnak segít felfedni és kihasználni különféle lehetőségeket messzi országokban, a nagyobb befolyás, megbecsülés és anyagi haszon reményében. A forrás szerint az Orbán-fiú idealista módon és lelkesen hisz abban, hogy Magyarország érdekeit szolgálja merész és szokatlan ötleteivel, amilyen 200 magyar katona kiküldése a polgárháború küszöbén álló Csádba.

Orbán Gáspár teljes titokban apja, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója irodájának a kialakításán dolgozik – írja a VSquare. Ezt a közelmúltban létrehozott posztot egy csendes és hatékony – politikai ambícióktól állítólag mentes – bürokrata, Bíró Marcell tölti be, akiben Orbán Viktor megbízik. Bíró intézménye alapvetően három – a nemzetbiztonsági, a honvédelmi, a rendvédelmi – ágból áll. A hírszerzéssel és a katonai ügyekkel foglakozó területeken már elindult a munka, a harmadikat – amely a külpolitikával és a kényes diplomáciai ügyekkel foglalkozik – Orbán Gáspár jelenleg még szervezi. Ez egy olyan részleg lesz, amelynek diplomáciai csapata a hét minden napján 0-24-ben felügyeli a válsághelyzeteket. Források szerint további ötletei vannak egy kereskedelmi szekció létrehozására is, amely a távoli országok üzleti lehetőségeit kutatja. Az új nemzetbiztonsági apparátusnak kialakítanak egy úgynevezett szituációs-termet, hasonlóan az amerikai elnökéhez.

A kormányhoz köthető forrás szerint Orbánt Gáspárt frusztrálja, hogy hivatalosan nem vehet részt ebben a munkában, apja ugyanis tart attól, hogy az nagy felháborodást keltene.  Ezért a kormányfő csak informálisan hatalmazta fel a fiát az új nemzetbiztonsági szerv megtervezésére, megszervezésére és felállítására, beleértve az emberek felvételét. „Ha a miniszterelnök a saját fiát bízza meg bizonyos kényes feladatokkal rendkívüli helyzetekben, azt el tudnám fogadni, de hagyni, hogy intézményt építsen és parancsokat adjon az embereknek, minden formális beosztás vagy felhatalmazás nélkül, az teljesen abnormális” – fogalmazott forrás. 

A cikk szerzőjének megkeresésére a magyar minisztériumok és a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyaránt cáfolták, hogy alkalmazzák Orbán Gáspárt. Azt állították, hogy csak azért van bejárása az apja irodájába, mert családtag. Az Orbán-fiú hivatalosan a Magyar Honvédség századosa, és nem tudni, hogy milyen engedélyekkel rendelkezik – olvasható a cikkben.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom