Fortyog a pszichológus szakma, támad a kormányoldal

NVZS 2020. október 15. 12:42 2020. okt. 15. 12:42

Pszichológus hallgatók százai is csatlakoztak azokhoz a – már végzett és praktizáló – pszichológusokhoz, akik közös állásfoglalásban álltak ki a kisebbségekkel foglalkozó Meseország mindenkié meseantológia mellett, tiltakozva a kötetet ért támadások ellen – tudta meg a Hírklikk. Ők egy külön aláírási listán csatlakoztak az állásfoglaláshoz. A kötet körüli harc nem látszik csillapodni: a kormánypárti média a mesekönyv ellen fellépő Bagdy Emőke mellett folytat kampányt, megragadva az alkalmat egy adag liberálisozásra. A mellette indított petícióhoz ellenőrizetlenül lehet csatlakozni.

Közel 1300 végzett és praktizáló magyar pszichológus írta már alá azt az állásfoglalást, amely határozottan kiáll a hazai közéletben nagy viharokat kavaró Meseország mindenkié mellett, szakmai érvekkel támasztva alá annak jogosultságát, illetve hasznosságát. A könyv – ahogy mi is többször beszámoltunk róla – részben ismert mesék átiratait tartalmazza, amelyekben a főhős a kisebbséghez tartozik (például roma vagy homoszexuális), de a végén mégis ő győz. A kötet elleni – a kormánypárti és azt támogató oldalon – óriási, könyv-megsemmisítésig fokozódó éles támadok nyomán született a megfogalmazói által állásfoglalásként meghatározott dokumentum, amelynek célja – mint írják – a pszichológiai tévhitek és téves információk eloszlatása.

 

A könyvről

A kötetben olyan hősökkel találkozhat az olvasó, akik valamilyen stigmatizált vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak – olvasható az egyesület ajánlójában. Kilenc jól ismert szerző és nyolc új alkotó meséje került a gyűjteménybe, amelyben többek között roma Pöttöm Pannával, meleg Hamupipőkével, sárkányölő pincérlánnyal, háromfülű nyúllal, mélyszegénységből, bántalmazó családból érkező és örökbefogadott gyerekhősökkel találkozhatunk”.

Egyébként a Labrisz Leszbikus Egyesület által kiadott, teljes címe szerint Meseország mindenkié – mesék a másságról azóta, hogy ekkora körülötte a hírverés, a magyar közélet egyik slágerkönyvévé vált.

A pszichológusok állásfoglalásához már pszichológus hallgatók is csatlakoztak, mégpedig egy külön aláírási íven – tudta meg portálunk. Ennek a cikknek az elkészültéig 475 BA vagy MA szinten magyar egyetemen tanuló pszichológus hallgató látta el a kézjegyével a dokumentumot.

Árulkodó Bagdy-idézetek

Közben nem csitul a kötet – nem feltétlenül szakmai, hanem főként propaganda-alapon – folyó üldöztetése. A kormánypárti média naponta foglalkozik így vagy úgy az üggyel. Ma például a Magyar Nemzet – és a nyomán a többi között a HírTV – közölt egy nagy terjedelmű cikket, amelyben sorolja, ki mindenki állt ki a mesekönyv ellen. A cikk védi azt a pszichológust, Bagdy Emőkét, aki korábban már kétszer is nyilatkozott a kérdésben a lapnak, a jobb- és a szélsőjobb szája íze szerint. A „Nem először támadják a liberálisok Bagdy Emőkét” című ópuszban Bagdy és a pszichológus társadalom egy négy évvel ezelőtti vitáját eleveníti fel, ami a nők társadalmi szerepét érintő – tegyük hozzá, szerintünk hírhedt – Kövér-i és Kovács Ákos-i vélemény körül robbant ki. Akkor Bagdy ilyeneket mondott: „hatalmas erők mozognak, amelyek igyekeznek felrúgni a nemi rendet, a családrendet, a házasság rendjét, mindazt, amely elvezette idáig az emberiséget”.

A pszichológus most sem fogalmazott más szellemben a mesekönyvről: „Amikor a népesség kilencven százalékában ez a biológiai és szociális nemi illeszkedés jellemző, és zavartalanul végbemegy, ez képviseli a többséget, miért oly fontos a kisebbségi folyamatokra érzékenyítés a meséken keresztül? Az átlagot akarják netán egyesek megváltoztatni?”.

A kormánylap nem lacafacázik

A Magyar Nemzet cikke azonban ezen is túlmegy: kipécéz és név szerint kiemel egyetlen olyan aláírót, aki köthető az LMBTQ-mozgalomhoz (és egyébként a könyvhöz magához is). Emellett azt próbálja sugallni, hogy az aláírók közül többen vélelmezhetően nem is pszichológusok, amit arra alapoz, hogy a nevüket nem találták meg az interneten, azt állítva: „A pszichológusok névsorát tartalmazó dokumentum hitelessége – amely az utóbbi napokban bejárta a teljes magyar médiát – erősen megkérdőjelezhető”.  

Csak mellékesen: ezt az „erősen megkérdőjelezhető” kitételt vajon a Bagdy Emőke mellett indított petíció aláírói listájának a hitelességére is értette a szerző? Azt – ahogy a lap is írja – több mint húszezren írták eddig alá. A Magyar Nemzet azonban azt elfelejti megemlíteni, hogy szemben a pszichológusok nyilatkozatával, ami szakmai állásfoglalás, ez egy petíció, amit boldog boldogtalan elláthat a kézjegyével. Az előbbihez szigorúan csak a szakma művelői csatlakozhattak – nem véletlen, hogy az egyetemi hallgatók, akik még nem végzett szakemberek, csak saját kezdeményezésre és egy külön íven fejezhették ki az egyetértésüket az állásfoglalásban foglaltakkal.

A Bagdy mellett kiálló petíció

„A petíció e-mail megerősítést NEM KÉR! Kérem az aláírókat, ne adják meg az e-mail címüket, mert felesleges adminisztrációs pluszterhet jelent az aláírások engedélyeztetése! Köszönöm” – olvasható (elég szokatlan módon) a dokumentum alján. Ennyit arról, hogy boldog-boldogtalan aláírhatja. Igaz – tegyük hozzá –, ezt éppenséggel a Nemzeti Konzultációk esetében is megszokhattuk már: mint tudjuk, online bárki, bárhány alkalommal válaszolgathatott arra az ívre.

A bevallottan nem szakmai indíttatású petíció egyébként olyan kitételeket tartalmaz, mint például ez: „A támadást szakmai jellegű vitának hazudják, azonban nem más, mint megfélemlítési kísérlet azok ellen, akik mernek másképp gondolkozni, mint a liberális, gendersemleges tanokat hirdető mainstream.”

Ennél azért vannak élesebb támadások is

A Magyar Nemzet védelmére: a kipécézés, nevek kiemelése a részükről legfeljebb vitatható, ha jóindulatúak akarunk lenni, még azt is mondhatnánk, hogy körültekintőek próbálnak lenni (kontextusba helyezve a cikk megállapításait azonban láthatóan nem erről van szó, egyszerűen librálisoznak egy ízeset a téma kapcsán).

De ne legyenek kétségeink, vannak, akik továbbmennek: ahogy tegnap beszámoltunk róla, betűrendbe szedve listázta a magát „Anti-Gender Propaganda – Harc az LMBT lobbi ellen” felütéssel jellemző portál a pszichológusokat, akiket „kisgyerekek LMBTQ propagandával való agymosását támogató”-nak nevez. A cikknek nem nevezhető iromány (amelynek szerzői még az általuk ócsárolt és elítélt mesekönyv címét sem tudják helyesen, „Meseország mindenki”-ként idézik) szerint „ezek azok a ’szakemberek’, akiknek a ’szolgáltatásait’ normális embereknek mindenképpen kerülni érdemes, különösen a gyermekeiket kell óvni az ilyenektől”.