Francia jelölt ütheti ki von der Leyent

HírKlikk 2023. szeptember 20. 11:55 2023. szept. 20. 11:55

A francia Thierry Breton belső piaci biztos lehet Ursula von der Leyen kihívója az Európai Bizottság elnöki posztjáért folyó vetélkedésben. Támogathatja őt Emanuel Macron francia államelnök is – hírlik jól értesült brüsszeli körökben.

Breton volt a Harvard Egyetem tanára, hazájának pénzügyminisztere, majd multinacionális híradástechnikai vállalatok vezérigazgatója. Az unió belső piaca kérdéseiért felelős biztosként igen aktívnak és sikeresnek bizonyult az amerikai nagyvállalatok, köztük Elon Musk cégeinek megrendszabályozásában és a gazdaságpolitikában felvette a küzdelmet Kínával is.

Az új Európai Bizottságot a jövő évi európai parlamenti választások után alakítja meg az új testület. A Bizottság jelenlegi elnöke, a német Ursula von der Leyen még nem nyilatkozott, elindul-e ismét a posztért. E mögött az is állhat, hogy (korábbi német védelmi miniszterként) inkább a NATO főtitkári posztja érdekli. Jens Stoltenberg, a jelenlegi főtitkár jövőre távozik tisztségéből.

Megfigyelők szerint Macron elnök még nem döntött véglegesen, kit támogat az unió élére. Várhatóan a Berlin és Párizs közötti, zárt ajtók mögött folyó egyeztetésen születik majd meg a közös jelölt.

Forrás: Politico



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom