Fricz Tamással küldték el a selyemzsinórt Borkainak

Föld S. Péter 2019. október 22. 06:24 2019. okt. 22. 06:24

Amikor ezeket a sorokat írom (hétfőn este) még olvasható a Magyar Nemzet oldalán az a cikk, amelyet Fricz Tamás politológus (a pártállami Ifjúkommunista című lap egykori szerkesztője) írt. A szerző szerint Borkai Zsoltnak le kell mondania a polgármesteri címről.

Nem véletlenül írtam hogy a cikk még olvasható. Ez a mostani írás ugyanis jelen állás szerint nem kerül le a kormányhoz közeli lap oldaláról, szemben azzal a néhány soros szöveggel, amely két nappal az önkormányzati választás előtt, október 11-én jelent meg a Magyar Nemzet online oldalán, majd nem egészen egy óra elteltével eltűnt onnan. A lap főszerkesztője a cikk törlését akkor azzal magyarázta, hogy az a – meg nem nevezett – szerző személyes véleménye volt, és technikai hiba miatt élesítették ki, vagyis, tették olvashatóvá.

Ez is egy magyarázat, igaz, nem túlságosan hihető. Sokkal közelebb áll a valósághoz, amiről a Hírklikk is írt, vagyis, hogy Kövér László Orbán Viktor távollétében - a miniszterelnök épp Párizsban Macron francia elnökkel ebédelt - partizánkodott, ám a miniszterelnök éber volt, és az utolsó utáni pillanatban megakadályozta, hogy a tudta és akarata nélkül más is döntsön a Fideszt érintő kérdésben.

Most ez a veszély nem fenyeget, Fricz Tamás cikke, amely vélhetően nem „technikai hiba miatt élesedett ki”, az emberi kor végső határáig olvasható lesz a neten, s valószínűleg a print (nyomtatott) lapban is. Ezt jelzi, hogy Kósa Lajos mellett hétfőn a kormányszóvivő is a szex- és nem mellesleg korrupciós botrányba keveredett győri városvezető lemondását szorgalmazta, s bár Orbán Viktor a parlament hétfői, botrányos ülésén szó szerint nem szólította fel távozásra Borkait, rosszallását fejezte ki a történtekkel kapcsolatban.

Azért ne legyenek illúzióink: szó sincs arról, hogy a Fidesz „megjavult” volna, s ténylegesen elítélné erkölcstelenségen és lopáson kapott emberét. Azt történt csak, ami Orbán pártjában ilyen esetekben történni szokott: osztottak és szoroztak, majd kijött a végeredmény. Ez pedig az volt, hogy meg kell szabadulniuk Borkaitól, különben az ügy ráég a Fideszre.

Meglehet, későn reagáltak, a baj már történt. Ami a Fideszben korábban ritkán fordult elő: Orbán Viktor elszámolta magát, azt hitte, hogy ez is csak egy amolyan egynapos történet lesz. Olyan, mint amilyennek annak idején Schmitt Pál plágiumügyét is látni akarták.

Aztán, láthattuk, annak is mi lett a vége.